Putujete u Njemačku? Od danas su na snazi nova korona pravila

Podijelite vijest

Novi set njemačkih pravila o koronavirusu za jesen i zimu stupio je na snagu danas dok se zemlja priprema za porast slučajeva tokom hladnijih mjeseci.

FFP2 maske obavezne su u međugradskim vozovima za osobe starije od 14 godina, dok su prije bile dovoljne hirurške maske. S druge strane, ukinute su obaveze nošenja maski u avionima, u skladu s popuštanjem u drugim zemljama EU i avionskim prijevoznicima od ljeta.

ČITAJ JOŠ:  Takmičar u Njemačkom kvizu dobio skoro 63.000 KM za pitanje o BiH

FFP2 maske sada su obavezne u bolnicama, staračkim domovima i ordinacijama. U domovima za starije osobe i bolnicama prije ulaska potrebno je predočiti negativan test. Zaposlenici se moraju testirati nekoliko puta sedmično.

Od subote su lokalne vlasti ovlaštene uvesti obvezno nošenje maski u lokalnim vozovima i autobusima, kao i u zatvorenim prostorima kao što su trgovine, restorani i dvorane.

U školama i vrtićima može se uvesti obveza testiranja, a može se uvesti i obaveza nošenja maski, ali samo od petog razreda (11 godina) nadalje, ako je potrebno za održavanje nastave u ličnoj nastavi.

ČITAJ JOŠ:  Pretvarao se da je dadilja: Muškarac na suđenju zbog zlostavljanja djece

Ako se situacija sa zarazom pogorša, države imaju ovlasti uvesti daljnje mjere.

Ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je jučer da je Njemačka već “jasno na početku jesenskog i zimskog vala”, ali da je zemlja bolje pripremljena nego prije godinu dana.

Lothar Wieler, predsjednik agencije za kontrolu bolesti Instituta, izrazio je slične osjećaje na zajedničkoj konferenciji za medije s ministrom zdravstva. Pozvao je na oprez i pozornost, ali je rekao i da “zapravo nije jako zabrinut”.

ČITAJ JOŠ:  Racije i hapšenja širom Njemačke: Više od 50 osoba planiralo državni udar

Lauterbach je apelirao na vlasti u 16 država da pomno prate trendove slučajeva kako bi odredili pravo vrijeme za protumjere, poput ponovnog uvođenja obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru u firmama.

Opisao je pravila covid-19 kao posebno stroga prema evropskim standardima. “Njemačka nije pametnija, nego opreznija”, rekao je odgovarajući na pitanje.