Portal 072info

Putujuća škola mira u posjeti zeničkim vjerskim objektima

Učesnici prve putujuće škole mira za mlade posjetili su Zenicu i sa predstavnicima Grada Zenica i Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici posjetili zeničke vjerske objekte.

Učenici srednjih škola regije srednja Bosna i njihovi nastavnici su se tom prilikom upoznali sa znamenitostima, historijskim i vjerskim značajem Sultan-Ahmedove džamije, Sinagoge, hrama Rođenja Presvete Bogorodice te rimokatoličke crkve Svetog Ilije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predstavnici navedenih vjerskih zajednica su govoreći o historiji i vjerskom značaju istakli kako je Zenica uvijek bila primjer zajedništva, saradnje svih naroda koji u njoj žive, te naglasili mladima kako je bitno upoznati drugog da bi ga mogao poštovati i razumjeti.

U ime Gradske uprave u hramu Rođenja Presvete Bogorodice, prisutne su pozdravili i dobrodošlicu im uputili predstavnici Službe za društvene djelatnosti i socijalnu zaštitu, te tom prilikom naglasili kako su na ovim prostorima kroz historiju dobre odnose gradili i dalje to čine stanovnici svih konfesija i zajedno sa svim vjerskim zajednicama šalju poruku o Zenici kao mjestu življenja dobrih ljudi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U sklopu petodnevnog programa koji se održava u Vitezu, predavanje o međureligijskoj saradnji i projektima Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici, kao dijela Međureligijskog vijeća BiH, održao je sekretar Kenan Hodžić.

Mlade je nastojao potaknuti da u svojim sredinama iniciraju dijalog a nastavnicima poručio da preuzmu odgovornosti za odgoj mladih kroz zajedništvo, toleranciju, suživot i gradnju  miroljubivih odnosa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prva putujuća škola mira održava se u organizaciji Helsinškog odbora RS, a u okviru projekta “Obrazovanje za mir”. Projekt se realizuje u saradnji s Njemačkom ambasadom u BiH.
U naredna dva dana, koliko će škola još trajati, predviđena su predavanja i radionice za srednjoškolce, koje su metodološki i sadržajno prilagođene njihovom uzrastu.

zenica.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME