Portal 072info

Rad na otvorenom može smanjiti stres kod zaposlenika

Screenshot 2 1062
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Novo istraživanje objavljeno u stručnom listu Occupational and Environmental Medicine ukazuje na to da otvoreni radni prostori stimuliraju zaposlenike da budu aktivniji te da se na taj način riješe suvišnog stresa.

“Postajemo sve manje sjedeća radna snaga. Sve što možemo učiniti, čak i pasivno, na podsticanju fizičke aktivnosti imat će ogromne koristi”, rekao je glavni istraživač Casey Lindberg.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On i njegove kolege pratili su tjelesnu aktivnost i nivo stresa kod 231 kancelarijskog radnika, a za sve je prije početka studije ustanovljeno da su zdravi. Neki su tokom eksperimenta radili remote, dok su drugi radili u prostorijama koje nisu imale pregrade među stolovima. Ostali su radili u uredima opremljenim kabinama s visokim pregradama.

Radnici koji su radili na otvorenom prostoru bili su 20 posto aktivniji od onih u kancelarijama bez pregrada između radnika i čak 32 posto aktivniji od kolega u kancelarijama s pregradama, pokazalo je ovo istraživanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U odnosu na kolege koje većinu radnog vremena provedu sjedeći, aktivniji radnici imali su 14 posto nižu razinu stresa.

Tokom tri dana i dvije noći, učesnici studije nosili su uređaje za praćenje rada srca i ukupne aktivnosti. Također su ispunili ankete koje su za cilj imale dobijanje podataka o promjenama raspoloženja na poslu. Istraživanje je na samom kraju procijenilo ukupnu razinu stresa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon analize niza faktora, uključujući dob, spol i gojaznost, istraživači su primijetili da su muškarci sve više aktivni u uredu nego žene, a mlađi i mršavi radnici manje pod stresom u odnosu na starije i nešto punije kolege.

Na samom kraju, Lindberg je napomenuo da iako se čini da su otvoreni uredi povezani s boljim mentalnim zdravljem, studija ne pokazuje konkretne uzroke i posljedice. On se nada da će nalazi njegovog tima dovesti do novih studija o prednostima i nedostacima različitih aspekata uredskog obavljanja posla i posla na otvorenom, piše Health 24.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija