Radiolog Edin Prelević godišnji odmor iskoristio kako bi u Novom Pazaru liječio oboljele

rar
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Radiolog Edin Prelević koji već tri godine radi u jednoj privatnoj klinici u Sarajevu, gdje je i završio specijalizaciju, iskoristio je svoj godišnji odmor kako bi otputovao u Novi Pazar i pomogao svojim sugrađanima u borbi s koronavirusom. 

Potresli ga snimci

Radni dani u Opštoj bolnici u Novom Pazaru izuzetno su teški, pacijenti dolaze, liječe se, umiru, dolaze novi i tako bez prestanka.

– Dešavaju nam se slučajevi pacijenata zaraženih koronavirusom kojima se od blaže upale pluća za 48 sati snimak promijeni do po život opsane pneumonije – kazao je Prelević za radio „Sto Plus“.

ČITAJ JOŠ:  U BiH propalo blizu milion i po vakcina protiv COVID-19

Dodao je da nije mnogo razmišljao te da je pomoć više nego ikada bila potrebna njegovom gradu, prijateljima, porodici i poznanicima.

– Potresle su me slike i snimci koje sam na društvenim mrežama i medijima video iz ovdašnje bolnice. Javio sam se kolegama, ponudio svoju pomoć, uzeo godišnji odmor i došao – ispričao je Prelević.

Po dolasku u krug bolnice zatekao je veliki broj pacijenata, medicinara i volontera.

– Bilo je zaista užasna atmosfera, maltene kao da je rat, ne bih znao kako to drugačije da dočaram. Tada je većina specijalista već bila oboljela, a kolege u Dijagnostičkom centru su me dočekale srdačno, dali su mi zaštitnu opremu i odmah sam počeo da radim. Snimci pluća oboljelih pacijenata su pristizali bez prestanka, svaki drugi sa obostranom upalom i bez ikakve naznake da će sve ovo stati – prisjetio se prvog radnog dana u u novopazarskoj Opštoj bolnici.

ČITAJ JOŠ:  Povećan priliv pacijenata u zdravstvenim ustanovama: Haraju respiratorne infekcije!

Ganut ogromnim srcima

Mišljenja je da su svi pogriješili potcjenjujući težinu ove zarazne bolesti, te da su i vlasti, medicinari i građani morali spremniji i disciplinovaniji dočekati koronu.

– Ponosan sam i ganut ogromnim srcima ljudi koja sve daju kada je najteže i najpotrebnije. Pokažite mi drugi grad gde možete ući u bilo koju apoteku i uzeti sve što vam treba za liječenje od ove bolesti, a da to ne platite, ako niste u mogućnosti. U Novom Pazaru to možete – kazao je ovaj ljekar.

ČITAJ JOŠ:  Ovo su simptomi krakena

Radio Sto plus

GODISNJICA
MARKETING