Portal 072info

Radite na prevenciji: Namirnice koje čuvaju zdravlje i ljepotu zuba

Jeste li znali da neke namirnice u značajnoj mjeri mogu poboljšati zdravlje desni.  Kada se trudimo radeći na tome da održimo tjelesnu težinu u granicama normale, jedan od pratećih benefita je i poboljšanje zdravlja desni.

Svaki put kada jedemo slatku ili hranu punu škroba, potičemo da bakterije koje se nalaze u kamencu, dobiju još jednu priliku da pomognu kreiranju zubnog karijesa.  Zato su namirnice, koje se prirodno bore protiv bakterija, uklanjaju kamenac, jačaju gleđ i osvježavaju dah, odličan put za preventivano jačanje zdravlja zuba.

Stručnjaci za oralno zdravlje sastavili su i listu takve hrane. Pa krenimo redom:

Namirnice koje obiluju kalcijem

Oni koji unose dovoljno kalcija imaju značajno niže stope bolesti desni, vodećeg uzročnika gubitka zuba u svijetu. Stomatolozi tvrde da je odbrana od bolesti desni još jedan dobar razlog da konzumiramo hranu bogatu kalcijem. Dobri izvori kalcija, uključuju mliječne proizvode kao što su mlijeko, jogurt i sir, tamno zeleno povrće, prirodni sok od narandže, rižu i grah.

Vitamin C rješava probleme

Ako imate problema s desnima poželjno je da povećate potrošnju vitamina C, koji će pomoći u jačanju zuba i kosti. Vitamin C također, može poboljšati imunitet, a štiti ćelije od slobodnih radikala. Ovim vitaminom bogati su: limun, narandža, jagode, dinje, zelena paprika, brokula, tamnozeleno lisnato povrće.

Zašto jesti paradajz

Paradajz sadrži lycopenes – antioksidans, snažniji od vitamina C koji podstiče rad imunološkog sistema i može usporiti degenerativne bolesti.

Nikako ne zaboravite zeleni čaj

Zeleni čaj još je jedan saveznik u očuvanju zdravlja desni, jer sadrži sastojak koji pomaže u sprečavanju bakterijskih infekcija. Studije su pokazale da ljudi koji piju zeleni čaj imaju bolje očuvane zube od onih koji nemaju takvu naviku.

Orašasti plodovi

Orasi i druge vrste koštunjavog voća prebogate su proteinima čiji sastojci pozitivno utječu na jačanje desni. Riječ je o magneziju, fosforu, cinku i što je najvažnije kalciju.

Nemojte izbjegavati luk

Iako se rijetko pominje, crni luk je biljka koja odlično djeluje na zdravlje desni. Sadrži sastojke koji efikasno uništavaju zubne bakterije, a ako i niste ljubitelj ovog povrća potrudite se makar da ga konzumirate kuhanog, jer je i slabije dejstvo bolje od nikakvog.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 8
    Shares