Portal 072info

Radite na samopouzdanju vaše djece

Mum and Child Talking

Samopouzdanje znači prije svega imati dobro mišljenje o sebi i biti svjestan svojih sposobnosti, odnosno prihvatit sebe onakvim kakvi jesmo. Zašto se od malih nogu treba raditi na razvijanju samopozdanja kod djece?

Dijete koje ima samopouzdanje lakše podnosi neuspjeh i ostvaruje svoje potencijale. Potrebna je stalna podrška roditelja da bi dijete imalo samopouzdanje. Konstantan razgovor sa djecom i bezuslovna ljubav su potrebni.

Dijete mora da se osjeća voljeno i prihvaćeno u svakoj situaciji i svakom trenutku od strane svojih roditelja, tek tada će stvoriti pozitivnu sliku o sebi.

Uloga roditelja u djetetovom prihvatanju sebe je ogromna, važno je da uvijek obraćate pažnju na pozitivno ponašanje svog djetea, na njegov uspijeh, trud i napredak. Te stvari se ne smiju zanemarivati iz razloga što se to recimo očekuje od djece. Ne uzimajte to zdravo za gotovo, takvo ponašanje ne smije proći bez pohvale samim tim djetetu dajete važnost.

Takođe je vrlo važno da svojoj djeci često govorite da ih volite, bilo kada, u svakom momentu, ne samo kada učini nešto dobro. Iako se ljubav između roditelja i djece podrazumjeva, vrlo je važno to i govoriti.

Svoje dijete pohvalite i ohrabrite za dalje. Riječima “Ti to možeš!”, “Hrabar si” ili slično djeci pružaju osjećaj ljubavi i podstiču pozitivnu sliku o njemu a samim tim grade samopouzdanje. Kada dijete vidi recimo da njegov crtež pokazujete nekome ili ste ga postavili na vidno mjesto, nikada neće pomisliti da ne zna crtati. A ako mu neko i kaže da ne zna crtati, teško će mu to poljuljati samopouzdanje jer ima svoje roditelje iza sebe koji ga bodre i guraju naprijed, tako da sigurno neće prestati da crta.

Kad dijete prije svega stekne povjerenje u ” svoje ja” i bude svjesno sopstvene sposobnosti, niko i nikad mu neće stati na put do uspjeha.

Podijelite članak