Radmanović: Rješenja nisu ni raspad BiH ni centralizacija

Radmanović: Rješenja nisu ni raspad BiH ni centralizacija

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao je u intervjuu Srni da je trenutno na sceni retorika pojedinih bošnjačkih političara ista kao što je bila u ratu i da to ne može pokrenuti BiH naprijed.

Osvrćući se na tvrdnje ministra inostranih poslova u Vijeću ministara Bisere Turković da “treba zaključke Narodne skupštine RS-a staviti van snage” i da “RS ide ka secesiji”, Radmanović je naveo da sličnu priču iznosi i predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić.

– Nije baš tako otvoreno rekao da zaključke Narodne skupštine treba staviti van snage, ali poruke su slične. To je metod rada jednog dijela sarajevskih političara koji je sličan onome što se dešavalo u ratu i neposredno poslije njega – ocijenio je Radmanović.

On je dodao da su, nakon toga, petnaestak godina shvatali BiH kao zemlju ravnopravnih naroda.

Posjeta Berbok

– Sad ponovo i retorika i sve isto je kao u vrijeme rata. To znači – trči nekome od stranaca ispričaj svoju priču i reci: “Eno lopova tamo drugih”. To je žalosno za BiH, žalosno i za te političare i građane. Mislim da to nije ni put naprijed za BiH. Žalosno je i za strance kada dođu ovdje da moraju da slušaju takve vrste priča – kazao je Radmanović.

On je istakao da nije primijetio da se tokom nedavnog sastanka ministrica vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok (Annalena Baerbock) posebno osvrnula na to, već je govorila o potrebi ravnopravnosti u BiH, vladavine prava i borbe protiv korupcije, što je, kako je ocijenio, “jedna opća priča i Evrope i nas ovdje koju svi različito tumače”.

– Gore je što domaći političari iz Sarajeva pričaju, misleći da će im neko drugi riješiti nešto što sami ne mogu da riješe. Ne mogu da riješe Sarajevo, ne mogu da riješe Kanton Sarajevo, ne mogu da riješe Federaciju BiH i, naravno, da ne mogu da riješe ni BiH po svojim željama – naglasio je Radmanović.

Komentirajući prošlu sjednicu Predstavničkog doma PSBiH, Radmanović je rekao da je na ranijim sjednicama postojao dogovor nekoliko političkih partija i pojedinih poslanika da iskoriste jednu dobru ideju iz RS-a koja je “pružanje ruke” da se ide naprijed i da se prevaziđe ono što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) “napravio kao problem u cijeloj BiH”.

– Napravljen je problem u čitavoj BiH da bi se vratili u prošlost, da bi pričali čuda i da bi se situacija još više zaoštrila. Uz to smislili su do sada neviđenu kombinaciju tumačenja Poslovnika da se usvoje neki zakoni koji nisu prošli potpunu proceduru, koristeći pet poslanika iz RS-a jer ništa ne može proći bez pet glasova iz RS-a – naveo je Radmanović.

On je ukazao da je sadašnja opozicija u RS-a, koja je opozicija i na nivou BiH, izglasala zakone koji nisu prošli u drugom čitanju, i to “u dogovoru sa jednim brojem političkih partija iz Sarajeva”.

Opozicija glasala “za”

– Sada su to preskočili i zajedno sa ekipom kojoj je komandovao Zvizdić da svojim tumačenjem Poslovnika stave tačke dnevnog reda ponovo i da ih izglasaju uz ovih pet poslanika iz SDS-a, PDP-a i DNS-a. To je žalosno i to je loše – ocijenio je Radmanović i dodao da je bilo nekih stvari oko kojih je trebalo da se razgovara.

On je istakao da su oni jednu dobru ideju SNSD-a o smanjenju stope poreza na dodatu vrijednost iskoristili i okrenuli navodno u svoju korist, smanjivši neke stope koje je SNSD predložio.

– Oni nisu ni imali ideju. To je ideja Milorada Dodika da idemo sa tim prijedlogom. Nismo imali ništa protiv da to prođe sa nižim stopama koje su oni predlagali, međutim, iskoristili su tu priču da kao dobiju poene. Niko nije dobio poene, ali su napravili veći razdor unutar parlamenta. Umjesto da poslije jednog perioda zategnutih odnosa napravimo korake i radimo u cijelosti i u komisijama, i u Predstavničkom domu, i u Domu naroda da se to iskoristi. Ponovo je napravljen problem i potezi za koje ne znamo kako će završiti – naveo je Radmanović.

Poređenje BiH i Ukrajine

Radmanović je rekao da događaji u BiH nemaju nikakve sličnosti sa onim u Ukrajini.

– Nema nikakve sličnosti ni između zemalja ni u događajima koji se dešavaju. Sličnost je samo što svako tumači kako hoće što se dešavalo u ratu ovdje, a i u ovom koji se dešava sada između Evrope i Rusije. Priča koja je ovdje prihvaćena da su Rusi izvršili agresiju na Ukrajinu je netačna jer je Evropa potpuno u ovom ratu. Ako neko misli da sankcije, naoružavanje, primanje izbjeglica nije učešće u ratu, taj ne zna šta je rat. Tačno je da je najgore kad ginu ljudi, a ginu u Ukrajini, a ovdje, kako smo mogli primijetiti, Evropljani viču evo vam oružje, a vi ratujte dok ne izginete svi protiv moćnije Rusije – kazao je Radmanović.

Radmanović je u intervjuu Srni ukazao da su ovdje u igri krupne stvari o kojima nema dovoljno informacija da bi se davale ocjene i istakao da “ocjene daju najviše oni koji nemaju pojma o tome”.

On je naveo da je priča o vezi RS-a i Dodika, koji je i lider SNSD-a, sa Rusijom jednim dijelom tačna, samo je šteta što je ne iskoristi cijela BiH.

– Čitavoj BiH trebalo je i ranije, a i ubuduće da bude važno ako sa moćnom Ruskom Federacijom imamo neku vezu, a imamo vezu. Na kraju Sarajevo kao da je zaboravilo kako se gas dobija sa te strane. Tačno je da iz BiH treba da ide glas za mir, za prestanak svih vrsta dejstava u Ukrajini, za zbrinjavanje nedužnih, a i tu se mora pokazati različit odnos Evrope – naglasio je Radmanović.

On je podsjetio da je preko ovih prostora sa Bliskog istoka prešlo na stotine hiljada izbjeglica od rata iz Sirije i Afganistana i da ih je “Evropa dočekivala pendrecima, žicama i koječime”.

– Sad, što dokazuje da je bila pripremljena za rat, primila je više od milion izbjeglica, potpuno organizovano, potpuno jasno. Dakle, bila je spremna na to. Treba pomoći izbjeglicama svih vrsta i mi najbolje znamo na ovom prostoru šta je to, ali treba ukazati na ovu razliku u ponašanju EU – istakao je Radmanović.

Kriza u BiH

Na pitanje kuda vodi ovakva uzavrela politička situacija u BiH te kako nema dijaloga, Radmanović je rekao da je, tokom posjete Berbokove, u izjavama Turkovićeve i Zvizdića vidljivo da nema dijaloga.

– Oni misle da je dijalog ponašanje onako kako oni kažu. To nije dijalog u BiH. U jednom periodu bilo je dijaloga, a onda kao da je neko rekao – treba prestati ili su na vlast došle neke druge snage koje misle da to treba prestati. U okviru toga slijedi i optuživanje nekog trećeg da je kriv. U raspravama oko toga treba podsjetiti da prođe čitav ciklus između izbora da nije Vlada Federacije BiH formirana. To je trebalo da bude razlog rasprava unutar Federacije i pokazatelj kako treba da funkcioniše u BiH, a desilo se obrnuto. Onda se optužujemo mi iz RS-a da mi nešto kočimo, a ovdje nema Vlade – naveo je Radmanović.

On smatra da je slična priča i u vezi sa kriminalom i korupcijom.

– Procesi ovdje uveliko traju protiv jednog broja funkcionera iz Sarajeva, a ti isti pričaju da je problem u Republici Srpskoj. To nije dijalog, to je napadanje. To je ona priča “Drž`te lopova!”, dok mi krademo ili pokušamo nešto da uradimo za sebe – ne može tako napredovati BiH! – poručio je Radmanović.

Raspad BiH nije na dnevnom redu

Radmanović je napomenuo da u BiH mora postojati ravnopravnost, razumijevanje, kao i istinski dijalog bez teških riječi i optuživanja koji vodi napretku.

– Ovo ne vodi napretku. Sada, u ovoj situaciji, kada je ekonomska kriza u usponu, kada ne znamo hoće li biti problema sa snabdijevanjem osnovnim životnim namirnicama, a moguće je da se desi, onda tek vidimo u kakvom smo problemu – istakao je Radmanović.

Radmanović je rekao da raspad BiH nije na dnevnom redu.

– Danas o raspadu pričaju ovi iz Sarajeva, a iza toga rade centralizaciju. Nije rješenje ni raspad ni centralizacija. Rješenje je sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, onako kako piše i dogovor oko svih stvari koje su potrebne za jednu modernu državu – poručio je Radmanović.

Upitan da li će biti izbora, on je rekao da ne može dati kvalitetan odgovor samo sa “da” ili “ne”, ali da smatra da treba održati izbore u skladu sa zakonom onako kako je i do sada rađeno.

– Smatram da treba održati izbore u redovnom periodu. Zakon tako kaže i za dva mjeseca treba raspisati te izbore u skladu sa zakonom i da se održe u oktobru ove godine. To je moj lični stav. Iz ugla političke partije kojoj pripadam moram reći da nama odgovara i jedno i drugo jer mi stojimo tako dobro da sigurno pobjeđujemo na izborima, a ako neko “pametan” iz svijeta i domaći pokuša to da razvali, nama odgovara da se oni prolongiraju jer ćemo ponovo biti bolji nego ova nikakva opozicija koja nema ni ideju ni programe, ni kadar, niti išta – zaključio je Radmanović.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica