Radnica travničke fabrike preminula zbog promrzlina zadobijenih na poslu?

Osamnaestogodišnja Amela Mahalbašić, radnica fabrike nekadašnje konfekcije “Borac” Travnik a danas preduzeća “Fortitudo”, preminula je danas nakon što joj je pozlilo na radnom mjestu.

Radnici ovoga preduzeća, navodno su tvrdili danas, da je Ameli pozlilo zbog posljedica koje su izazvane radom u nehumanim uslovima uzrokovanim niskim temperaturama u ovom gradu.

Navodno, zbog rada u hladnoći u samim prostorijama ovog preduzeća, još nekoliko radnika je potražilo pomoć u Hitnoj. Iz MUP-a Srednjo-bosanskog kantona su potvrdili za Faktor.ba da se vrši provjera ima li elemenata krivičnog djela.

“Nama ovaj slučaj nije prijavljen ali je ta informacija došla do nas. Policajci su provjeravali o čemu se radi i utvrđeno je da je djevojci pozlilo na radnom mjestu. Hitna je odmah došla po nju te je brzo prebačena u bolnicu ali je preminula” kazao je za Faktor Rusmir Prohan, portparol MUP-a SBK.

Ovo je, kažu radnici, natjeralo čelne ljude “Borca” da obustave rad i puste radnike kući. Međutim, predsjednik Sindikata “Fortituda” Samir Hadžić večeras je u izjavi sarajevskom portalu negirao da je djevojka preminula usljed izuzetno niskih temperatura u prostorijama fabrike.

Takođe, istakao je i da nisu tačni navodi kako je više radnika tražilo ljekarsku pomoć.

“Mislim da je u pitanju psihološki efekat nakon smrti mlade djevojke i zbog toga je direktor rekao radnicima da idu kući. Djevojka je prošle sedmice bila bolesna. Boljelo ju je grlo i pluća, a danas ju je zabolio stomak. Pozlilo joj je. Došli su ljekari iz Hitne pomoći, nažalost djevojka je preminula na putu do bolnice”, rekao je Hadžić.

nezavisne.com

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE