AUTOR: H.D.
DATUM: stu 13, 2021 @ 17:20
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Skupština Sindikata kompanije “ArcelorMittal” Zenica odbila je posljednju ponudu menadžmenta za povećanje plaće pa će u ponedjeljak ujutro (15. 11.) početi štrajk – potvrdio je predsjednik Sindikata Zuhdija Kapetanović, javljaju agencije. 

NER FIT

Menadžment je, umjesto traženog povećanja plaće od 20 posto, za potpis novog kolektivnog ugovora ponudio povećanje plaće od osam posto, retroaktivno od 1. juna ove godine, a još za tri posto plaća bi bila uvećana 1. juna naredne godine. 

Razlika plaća, od 1. juna, po tom prijedlogu, bila bi isplaćena uz ovogodišnju decembarsku plaću, kada bi, svih oko 2.300 radnika, dodaje Kapetanović, dobilo i „13 plaću”, u iznosu od po 1.000 KM.

– Od ukupno 47 delegata, 46 ih je glasalo za odbijanje ponuđenog prijedloga za povećanje plaće, a samo jedan je bio za prijedlog koji je ponudila Uprava. To znači da idemo, po planu, u štrajk, ali će svi radnici dolaziti na posao.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Međutim, samo njih 719, kako je i presudila Arbitražna komisija koju je imenovao Općinski sud u Zenici, bit će i radno angažovano, kako bi se očuvale minimalne funkcije te spriječila havarija na postrojenjima – napomenuo je Kapetanović.

Sindikat je, u toku ranijih pregovora, dogovorio smanjenje udaljenosti od posla sa pet na tri kilometra za ostvarivanje prava na naknadu za prijevoz, kao i uvećanje naknade za noćni rad sa 50 na 60 posto.

LIDER