Radnici BHRT-a na rubu egzistencije

BHRT RTV DOm

Radioteleviziji Bosne i Hercegovine računi su i dalje blokirani. Do kada će blokada trajati i kada će Porezna uprava Federacije BiH postupiti po rezoluciji koju je usvojio entitetski parlament za sada nije poznato. Za 870 radnika BHRT-a krediti i računi za komunalije odavno su došli na naplatu. Za trenutnu situaciju radnici su najmanje krivi, ali ipak plaćaju najveću cijenu.

Kako doći na posao? Kako opremiti djecu za školu? Račune za struju, vodu,telefon, plin platit će kad bude plata, a ako uskoro ne bude onda će doći do  isključenja. Država, politika i neprovođenje Zakona doveli su radnike BHRT-a na rub egzistencije.

AMIR DEDIĆ, montažer ITC-a Tuzla

“Došli su u situaciju da su radnici već počeli prodavati svoje privatne stvari iz kuće kako bi mogli preživiti odnosno prehraniti svoju porodicu.Na ovu čitavu situaciju i činjenicu da su nam plate niske imamo i blokade i sve ostalo ja stvarno ne znam kako ćemo dalje”.

Amirovu sudbinu dijeli i Sabahudin iz Sarajeva, zaposlen već trideset godina kao vozač. Sa malom platom je teško živjeti, ali bez plate je nemoguće.

SABAHUDIN KOSO, vozač u BHRT-u

“Ja sa svojom platom ne mogu ništa. Moja plata za 30 godina radnog staža je 600 maraka.Ja sa 600 maraka mogu račune platiti i tako malo nešto i sva plata ode”.

A plate radnika BHRT-a su male. Nevjerovatno zvuči da je do prije nekoliko mjeseci najniža plata na državnoj televiziji bila duplo manja od prosječne na državnom i entitetskom nivou.

NEDA TADIĆ, Samostalni sindikat djelatnika u BHRT-u

“Naše plate su doslovno za preživljavanje većina radnika BHRT-a radi za plaću koja se kreće između 600 i 800 KM imamo dosta kolega koje ne dosegnu tu cifru i rade za minimalni iznos od 543 KM što je minimalac u FBiH koji se tek nedavno promjenio i iznosio je 420 KM dakle ljudi su godinama radili za 420 KM”.

Proteklih decenija kamere i mikrofoni BHRT-a ispratili su brojne proteste obespravljenih radnika. Sad su radnici BHRT-a postali ti o kojima se prave
priče i čija prava su ugrožena.

MIRELA BEKTIĆ, novinarka, Tuzla

“Nebrojno puta smo izvještavali o radnicima čija su parava narušena kojima nije uplaćen radni staž koji čekaju platu koji nemaju osnovna sredstva kako bi došli do posla i prehranili svoje porodice, ali evo sad smo i mi koji izvještavamo o svim tim problemima sami se nalazimo u istim”.

Pored ljudske strane priče pitanje je vremena i kada će doći do redukcije programa. Događaji od javnog interesa koji su udaljeni od naših centara već odavno se pokrivaju isključivo putem razmjene materijala.

 VLADIMIR ŠUŠAK, novinar, Banja Luka

“Trošimo posljednje litre goriva za naša službena vozila tako da teško možemo da pratimo i nisu mogli biti na mjestu događaja kada je riječ o ubistvu policijskog načelnika u Prjedoru i to je značajan događaj od javnog interesa koji treba vjerodostojno da se predstavi, a mi nismo bili na licu mjesta”.

Osamsto sedamdeset radnika BHRT-a osluškuje šta će reći Porezna uprava Federacije BiH, i kada će doći do deblokade računa kako bi dobili sad već svoje dvije zarađene plate. Institucijama su poručili: “Za probleme smo najmanje krivi, ali plaćamo najveću cijenu”.

IZVORBHRT
Prethodni članakU BiH krajem februara bilo 375.689 nezaposlenih osoba
Sljedeći članakŽena u 51. godini rodila sedmo dijete te naišla na brojne osude: To je tako sebično