Radnici iz Nepala rade na gradilištu u Konjicu: Firma “Bujice” ih angažirala

Podijelite vijest

Nedostatak radne snage jedan je od gorućih problema u Bosni i Hercegovini. To je posljedica masovnog odlaska bh. stanovnika u zemlje Evropske unije, tako da mnoge firme se već nalaze u situaciji da moraju uvoziti radnike iz drugih zemalja, piše radiokonjic.ba.

Takav slučaj zabilježen je i u Konjicu. Naime, firma “Bujice” je angažovala 12 radnika i jednog kuhara iz Nepala, za rad na gradilištu, odnosno u restoranu.

– Trenutno imamo gradilište u Radešinama i s obzirom da nismo mogli ispoštovati ugovorene stvari, morali smo angažovati ljude izvan BiH, jer u Konjicu, pa i dalje, nema dovoljno stručnog građevinskog kadra koji bi mogao obaviti ugovorene radove. Mi smo bili prinuđeni da uvezemo radnike iz Nepala, i cijeli taj proces trajao je pet, šest mjeseci, ali smo uspjeli sve procedure završiti i radnici su počeli svoj radni angažman – kazao je Salih Mustafić, voditelj gradilišta.

ČITAJ JOŠ:  Građevinski inspektor zapečatio džamiju
Salih Mustafić, voditelj gradilišta u Radešinama: Morali smo angažovati ljude izvan BiH
Salih Mustafić, voditelj gradilišta u Radešinama: Morali smo angažovati ljude izvan BiH Foto: RADIO KONJIC

– Ističe da su sa radnicima potpisali ugovor na godinu dana, a ukoliko bude potrebe, postoji mogućnost i da se produži – naveo je Mustafić, kazavši da nije u mogućnosti govoriti o visini satnice i plaćama, ali da je ista ugovorena na zadovoljstvo obje strane.

To su potvrdilii i radnici, koji su se nalazili na gradilištu, kazavši da su zadovoljni uslovima rada i boravkom u Konjicu.

– Nije mi bilo teško odlučiti se da dođem u BiH, jer sam prije dolaska u Konjic, osam godina radio u Kataru i Saudijskoj Arabiji. Zadovoljan sam uslovima rada i sviđa mi se ovdje – kazao je Grande Gurung, a istog mišljenja je i njegov kolega Damai Kami.

ČITAJ JOŠ:  “Veliki” gazda odlučio pomoći svojim radnicama: Od danas na radnom mjestu imaju i stolicu

– Zadovoljan sam ovim poslom i sretan sam ovdje – rekao je Kami.

Radnici iz Nepala, Damai Kami i Grande Gurung
Radnici iz Nepala, Damai Kami i Grande Gurung Foto: RADIO KONJIC

– Problem nedostatka radne snage će biti još izraženiji u narednom periodu – kazao je Salih Mustafić, navodeći da država mora poduzeti određene korake kako bi se posljedice ublažile.

Dodaje da će to biti još veći problem ukoliko država ne poduzme nešto. 

– Da li je to kroz smanjenje doprinosa prema radnicima, zatim veliki je teret i na firmama, a veliki su i prohtjevi radnika. Tu je i problem manjka školovanih ljudi, odnosno zanatlija u BiH – rekao je Mustafić.

ČITAJ JOŠ:  Tužio poslodavca jer mu je "dosadno" na poslu, a prima ogromnu platu

Na pitanje novinara, da li radnici iz BiH odlaze, jer nisu dovoljno plaćeni, Mustafić je kazao da je to možda nekada bio problem, ali sada nije sigurno.

– To je nekada možda bio slučaj, ali sada, mislim da ljudi odlaze jer misle da će tamo negdje biti bolje, ali nije ni tamo sjajno – istaknuo je Mustafić.