RADNICI KPZ ZENICA U ŠOKU: U kasi štedjeli za crne dane, školovanje djece, 144 člana ostala bez novca!

RADNICI KPZ ZENICA U ŠOKU: U kasi štedjeli za crne dane, školovanje djece, 144 člana ostala bez novca!

Kada ti dođe kolega pa kaže da je odvajao novac za školovanje svoje djece, to je teško”, ovako priču za “Novu BH” počinje Haris Kavazović, uposlenik Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Zenica od 1999. godine i povjerenik Sindikalne podružnice KPZ-a Zenica. Susretao se sa raznim slučajevima, kroz karijeru prošao svašta. Međutim, ovo je za njega najgore iskustvo. 

Sa računa koji je bio otvoren u banci, novac uposlenika iz kase uzajamne pomoći, tačnije Sindikale kase, je nestao.

-Ljudi su tu ostavljali svoj novac, štedili za penziju, za razne stvari i veoma je to teško. Prema podacima do kojih sam uspio doći, 144 člana kase uzajamne pomoći ostalo je bez novca – govori Kavazović.

Za taj novac bila je zadužena blagajnica KPZ-a, a nakon sumnje uposlenika koji su podnosili zahtjev za isplatu sredstava sa računa promptno se reagiralo. Oformljena je komisija koja će istražiti zašto izvještaj nije podnesen, obavljen razgovor sa blagajnicom, a onda dolaze do šokantnog saznanja. 

Prema riječima direktora zatvora Redže Kahrića, oko 13.30 sati pozvao ga je Haris Kavazović, predsjednik podružncie Sindikata, i rekao mu da je blagajnica podnijela izvještaj u kojem piše da je 644.180 KM dug.

-Rekao sam mu, molim? To je prosto nemoguće. Frapirao sam se, ne mogu shvatiti da je to moguće – govori Kahrić.

A bilo je. Blagajnica je nedostatak novca, prema riječima direktora Kahrića, pravdala porodičnim problemima i obećala da će novac vratiti do 1. marta.

No, Uprava zatvora slučaj je odmah prijavila policiji i Tužilaštvu, nakon čega počinje istraga.

-Naredim svojoj pomoćnici za ekonomske poslove da je skine sa ovlaštenja jer ona vodi naš depozit osuđenih i pritvorenih osoba. Oformio sam Komisiju, vidim da je kasa uredu što se tiče depozita osuđenih i pritvorenih osoba – priča Kahrić.

Blagajnica je odmah upućena na korištenje starog godišnjeg odmora, a pravosudne institucije preuzele su istragu koja još traje.

-Formiran je predmet, izvršeni su pretresi, te su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti i dokumentacija – kazali su, između ostalog, iz Tužilaštva ZDK.

A istraga će tek pokazati sve činjenice vezane za ovaj slučaj, a još je puno otvorenih pitanja čije odgovore će svi morati sačekati.

-Prenio sam usmeno kolegama i uposlenicima neke osnovne stvari, ne mogu sve detalje iznositi radi same istrage, ne smijem. Svi su šokirani i zatečeni – govori Kavazović.

Novac kojeg nema bio je ušteđevina zaposlenika koji su željeli u vremenu kakvom živimo sakriti koji dinar za crne dane, neki za one nakon završetka radnog odnosa, a drugi, pak, za potrebe kakve nam svima česno  iskrsnu. U vremenu kakvom živimo teško je zamisliti.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica