Portal 072info

Radnici Krivaje: Želimo raditi, ali ne možemo dok se ne ponište kupoprodajni ugovori

Blizu 500 radnika zavidovićke Krivaje spremno je vratiti se na posao, ukoliko se raskine kupoprodajni ugovor kojeg su potpisali stečajni upravnik i Ortačka grupa. Radnici Krivaje još uvijek se bore za svoje preduzeće, a u razgovoru za Klix.ba predstavnik Sindikata radnika Krivaje Besim Husić je kazao da je stečajni upravnik tužio njega i novinara zbog objavljene istine za koju posjeduje dokumentaciju.

Ističe kako svi rade zajedničkim snagama na tome da radnici ne dobiju imovinu nazad i ne ožive preduzeće. Da bi se raskinuo kupoprodajni ugovor potrebno je prvenstveno ugovor između Razvojne banke i Krivaje Mobel proglasiti ništavnim.

“Sve je došlo do revizije koja je bila na drugostepenoj presudi na kojoj je odlučeno da sud ne želi raskinuti ugovor dok se ne provjere neke stvari. Oni su trebali platiti 8,7 miliona KM, a platili su 1,2 miliona KM u kešu dok je dogovoreno da će preuzeti i kredit kod Razvojne banke kao dio kupoprodajne cijene. Oni nikada nisu ništa platili od tog duga, a dobili su potvrdu da su platili”, govori Husić.

Dodao je da je Razvojna banka tužila Krivaju Mobel jer kredit nije plaćen.

“Razvojna banka je na sudu s Krivajom Mobel kao osnivači jer smo preuzeli kredit u ime ortaka, a nismo mogli jer je Vlada FBiH dala instrukciju da ortaci preuzmu dug kao dio kupoprodajne cijene”, kazao je Husić te dodao:

“Oni ne mogu ući u posjed još uvijek, zabranjen im je pristup i moraju dokazati da su to platili, ali nikada to neće dokazati. Imali smo i sastanak s advokatima, pokrenute su krivične prijave i za puštanje mjenica bez pokrića jer su upravo na taj kredit pustili mjenice od 7 miliona KM. Krivaja Mobel nije imala imovine i nije imala pokrića”, dodao je Husić.

Istakao je kako obaveze prema radnicima koji su trebali otići u penziju redovno uplaćuje Vlada Federacije BiH. Iako bude kašnjenja, sve se uplaćuje i radnici odlaze u penziju. Na kraju je naglasio kako su spremni vratiti se u pogone.

“Ako se poništi kupoprodajni ugovor, nas 500 radnika se vraćamo i uz dobrog privrednika i investicije nadamo se da ćemo podići Krivaju na noge”, zaključio je Husić.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 12
    Shares