Portal 072info

RADNICI NE SMIJU PRED KAMERE: Obustava proizvodnje u Metalnom (VIDEO)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Radnici zeničkog preduzeća Metalno i danas su obustavom proizvodnje ukazali rukovodstvu firme da više nisu spremni na kompromise, zbog kojih im se već godinama uskraćuju plate i mnoga druga prava iz radnih odnosa.

Trenutno su, kažu nam, u situaciji da im se duguje plata za šest mjeseci, topli obrok isplaćuje ili ne u rasponu od četiri za posao u Zenici do 20 za radni dan u drugim gradovima, dok im se dani bolovanja uopšte ne računaju u obračunu primanja.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

U krugu Metalnog zatekli smo njih 20-ak. Među njima je samo jedan bio dovoljno hrabar da govori novinarki Televizije Zenica, Sanji Stević.

– Možda ću i ja imati pritiske, ali. ja se ne bojim, – kaže Elvedin Imamović, koji u Metalnom radi osam godina. Ostali su se za vrijeme snimanja skrivali u namjeri da ne pokažu lice, čime smatraju da će se zaštititi od otkaza.

Čuvar u Metalnom je pokušao da spriječi snimanje, vjerovatno iz bojazni da i sam ne izgubi posao. Kako saznajemo od njegovih kolega, drugih uposlenika firme, ostale su mu svega još dvije godine do penzije.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Kažu obustava nije po zakonu, a oni mogu da nam uskrate plate, – komentariše sagovornik Televizije Zenica.

Zeničko preduzeće Metalno, nekada prepoznatljiv privredni suvbjekt metalne industrije i danas radi i proizvodi za tržište Bosne i Hercegovine. Tokom boravka ekipe RTVZE u krugu preduzeća Metalno, sreli su i predsjednika Sindikata, koji kaže da je situacija u kolektivu, koji broji oko 400 uposlenih, složena, ali da on ne podržava ovakve izljeve nezadovoljstva radnika.

Proizvodnja u Metalnom biće obustavljena dok se ne ispune radnički zahtjevi: šest neisplaćenih plata, otvoren razgovor sa upravom bez pritisaka i poštivanje radničkog dostojanstva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

RTVZE

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6