Portal 072info

Radnici ponovo ispred pravosudnih institucija: Novac ili šatorsko naselje

Obespravljeni radnici uništenih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona, okupljeni oko Sindikata solidarnosti, i jučer su se, baš kao što to čine svake srijede, okupili ispred pravosudnih institucija u Tuzli.

Radnici su ponovo od tužilaca i sudija tražili da se brže procesuiraju odgovorni za propast njihovih preduzeća, a od političara da pokrenu proizvodnju u preduzećima u kojima je to moguće, te da riješe radnopravni status radnika.

Danas sastanak

Iako je obećano, radnicima do jučer nije uplaćeno po 400 maraka jednokratne pomoći. Kako smo već pisali, Vlada je na vanrednoj sjednici usvojila rebalans budžeta za 2014. godinu, kako bi se radnicima iz desetak preduzeća obezbijedilo 670.000 maraka. Međutim, rebalans budžeta se treba naći pred poslanicima Skupštine u novom sazivu, koja, zbog nepostojanja parlamentarne većine, još nije izabrala svoje rukovodstvo.

– Sutra (danas) imamo sastanak sa članovima Kolegija Skupštine i očekujemo da će oni zakazati sjednicu po hitnom postupku, kako i stoji u odluci kantonalne Vlade. Očekujemo da će Skupština potvrditi tu odluku i da ćemo mi dobiti novac, kazao je jučer Mujo Gavranović, sindikalista Konjuha.

Ukoliko se u ovom slučaju ne ispune zahtjevi, istakao je on, radnici će organizovati šatorsko naselje ispred zgrade Skupštine TK-a.

– Nas ne interesuje što nema parlamentarne većine, ko će biti izabran i ko će koaliciju praviti. To nije naš posao. Nama treba njihova odluka i oni mogu o njoj glasati, kazao nam je Gavranović.

Inače, radnici su jučer blokirali dio raskrsnice kod Kantonalnog suda i Tužilaštva. Nakon polusatne blokade radnici su se razišli.

Nezadovoljni i u “Aidi”

U međuvremenu, radnici Fabrike obuće “Aida” su za ponedjeljak najavili proteste ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona.

– Zbog neispunjavanja zahtjeva sindikata sva tri pogona, Sindikat “Aide” najavljuje organizovanje protesta radnika, koji će trajati do ispunjenja zahtjeva, saopšteno je iz Sindikata.

Oslobođenje

Podijelite članak