Portal 072info

Radnici uputili apel Vladi FBiH: Zaustavite radničko siromaštvo

soping kolica
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti (STBiH) razmatrao je Program ekonomske stabilizacije i oporavka Federacije 2020. – 2021. koji je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila prije nekoliko dana. Iz ovog sindikata uputili su apel Vladi FBiH: Zaustavite radničko siromaštvo!

Prema mišljenju STBiH ono što ovom Programu nedostaje su mjere koje bi pored očuvanja radnih mjesta, koje su pominje u više navrata, omogućilo da ta radna mjesta budu mjesta na kojima će radnici moći ostvarivati svoje pravo da i žive od svog rada.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Tvrde da je “minimalna plaća pitanje koje Vlada FBIH odavno izbjegava staviti na dnevni red, te da je nakon pandemije ovo pitanje dodatno usložnjeno činjenicom da rast plaća u realnom sektoru koji je bio primjetan prije pandemije je zaustavljen, a primanja vraćena na minimalni nivo za ogroman broj radnika”.

“Nemoguće je govoriti o ekonomskom oporavku dok god imamo apsolutnu socijalnu nejednakost na tržištu rada. Stvarnu cijenu krize plaćaju samo i isključivo radnici i radnice u realnom sektoru. Oni su ti koji su ostali bez posla, oni rade sada u ogromnoj većini kompanija na minimalnim primanjima, dok njihove kolegice i kolege koji ostvaruju egzistenciju u javnom sektoru prolaze kroz krizu gotovo pa neoštećeno”, kazala je Mersiha Beširović, predsjednica STBiH.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Program ekonomske stabilizacije i oporavka Federacije 2020. – 2021. koji je sačinjen od više mjera koje su preduslov za željeni ekonomski oporavak, te kako se navodi vraćanje na nivo ekonomskog rasta od prije pandemije. Sindikat podsjeća javnost na činjenicu da su radnice i radnici u sektoru trgovine bili jedni od onih koji su na svojim leđima iznijeli teret krize izazvane pandemijom, te su dio jednog od brojnih sektora rada kojima su plaće umanjene.

“Povratak u tu ‘novu realnost’, s kojom ćemo morati svi živjeti još dugo očigledno, je nemoguće ako ćemo se ponovo vratiti na staro stanje po kojem radnici u realnom sektoru pune fondove, dok istovremeno kvalitet njihovog života opada. Ono što mi očekujemo od Vlada na svim nivoima je ambiciozna strategija za održiv ali prije svega fer oporavak. To je nemoguće bez hitnog povećanja minimalne plaće u FBIH”, zaključila je Beširović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

N1


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 14
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6