Portal 072info

Radnici Vitezita postigli dogovor s Vladom: Dobit će 570.000,00 KM i uvezivanje staža

Nakon što su dva dana pješačili iz Viteza do Sarajeva i održali kraći prosvjedni skup ispred zgrade Vlade Federacije BiH, obespravljeni radnici Vitezita su postigli dogovor s resornim ministrom Nerminom Džindićem i danas će otići kući.

Ove informacije, nakon sastanka s ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem, potvrdio je Safet Sivro, predstavnik sindikata radnika Vitezita.

Dva radnika koji nisu prošli provjeru porezne uprave bit će skinuti s ovog popisa, dok ne prođu tu provjeru, a ostali će biti vrlo skoro riješeni u smislu uvezivanja staža, kako bi dobili svoje mirovine. Ostalim radnicima, staž će biti uvezan naredne godine, a 570.000,00 KM će biti izdvojeno za njih, istaknuo je Sivro.
Dodao je i kako mu je ministar Džindić obećao da će dati ostavku ukoliko ovi problemi ne budu riješeni u naredne dva tjedna, odnosno ako Vlada FBiH ne usvoji odluku o uvezivanju staža za ove radnike.

Radnicima se poslije razgovora u Vladi FBiH obratio i pomoćnik resornog ministra Marinko Bošnjak koji je, na oduševljenje radnika, obećao da će njihovi problemi biti riješeni za desetak dana, odnosno na jednoj od naredne dvije sjednice Vlade.

Naša žrtva i pješačenje ovim postupkom trebali bi se isplatiti. Ali opet samo Bog zna. Svašta sam preživio i želja mi je da doživim i tu penziju, makar sutra umro, jer to znači rješenje naših problema nakon toliko godina, kazao je Said Hrustanović, jedan od zaposlenika “Vitezita” koji su danas stigli u Sarajevo.
Podsjećamo, radnici tvornice eksploziva u nedjelju su pješice krenuli iz Viteza, te su za dva dana prešli 78 kilometara, kako bi stigli na prosvjede u Sarajevo. Njihovi zahtjevi, kao i nekoliko puta ranije, bili su uvezivanje staža za 19 njihovih kolega, koji godinama čekaju preduvjete da budu umirovljeni.

Drukciji.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box