Portal 072info

Radnici Željezare Zenica na novom protestu

Veća grupa radnika Željezare Zenica,okupila se danas na novom protestu,prvo ispred hotela Internacional,a onda ispred upravne zgrade preduzeća u iščekivanju da im se obrati neko od predstavnika vlasti,ali se to nije desilo.

Ove sedmice većina radnika Željezare upućena je na privremeni prekid rada,kao posljedica blokade računa, isključenja struje i nemogućnosti bilo kakvih aktivnosti.

Na novom protestu zatražili su hitnu reakciju nadležnih iz federalne vlade, koja je 100 postotni vlasnik kapitala Željezare,te angažovanje nadležnih institucija u provjerama o tokovima novca,te kako je došlo do toga da je preduzeće pred stečajem.

Glavnim krivcem,pored Vlade Federacije BiH, smatramo i Upravu društva,odnosno menadžment a odgovornost snosi i Sindikat preduzeća,izjavio je Zuhdija Kozlić,zaposlenik radne jedinice kadrovski,pravni i opći poslovi.

Dug Željezare prema Poreznoj upravi procjenjuje se na oko 9 miliona maraka,ali su velika ostala dugovanja. Radnicima Željezare duguje se 9,5 plata,a dug za doprinose odnosi se na 16 godina. (Š.B.) rtvze.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box