Radnici Zenicatransa najavljuju štrajk zbog lošeg stanja u preduzeću, Nadzorni odbor sve demantuje

Uposlenici Zenicatransa najavili su štrajk upozorenja kako bi skrenuli pažnju javnosti na probleme s kojima se susreću u ovom preduzeću. Kako su kazali, Zenicatrans se svjesno gura u finansijsku propast, a stanje voznog parka nikada nije bilo lošije. U samo nekoliko dana autobusi Zenicatransa su učestvovali u tri saobraćajne nezgode, a vozači ističu da voze neispravne autobuse i bez adekvatne zimske opreme. U razgovoru za Klix.ba dugogodišnji vozač Zenicatransa i predsjednik Štrajkačkog odbora Džemal Pašalić je kazao da su se nesreće dogodile zbog neadekvatne zimske opreme.

“Ljudi ne mogu izdržati. Ovo je dubioza i ide se na to da se uguši Zenicatrans. U garaži nema rezervnih dijelova, a ove zime smo imali toliko udesa zbog neispravnih vozila i neadekvatnih guma”, kazao je Pašalić.

Iako je nedavno potpisan reprogram koji ima za cilj rješavanje finansijske dubioze u ovom preduzeću, Sindikat kaže da je prvi mjesec plaćena rata od 117.000 KM, ali da je samo pitanje vremena kada će to postati problem.

“Mi smo imali sastanak s čovjekom iz Porezne uprave u glavnoj centrali u Sarajevu i oni su nam dali rješenje kojim bi imali ratu od 50.000 KM. Međutim, oni su uzeli drugo rješenje i na njega 14 posto mjesečne kamate tako da je rata 117.000 KM”, dodao je Pašalić.

Kazao je kako nisu imali kontakt s gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem, ali da su ih iz Nadzornog odbora pozvali na razgovor 28. januara kako bi iznijeli svoje planove.

Datum generalnog štrajka još nije određen, te će uposlenici za početak održati štrajk upozorenja u sklopu kojeg će obustaviti saobraćanje autobusa na nekoliko sati.

Iz Nadzornog odbora Zenicatransa su kazali da u stabilizaciji poslovanja izostaje podrška uposlenika te da je račun blokiran zbog njihovih tužbi.

“Autobusi koji su nabavljeni prošle godine su rješenje. U okviru raspoloživih sredstava treba nabaviti što više voznih jedinica. Za ta sredstva smo mogli nabaviti maksimalno dva autobusa. Korištena je metodologija da se kupi što veći broj vozila. Napominjemo da su na cesti vozila starosti 37 godina, a prosječna starost voznog parka je 19 godina”, stoji u saopćenju Nadzornog odbora Zenicatransa.

Tvrde da sva vozila imaju zimsku opremu.

“Obavještavamo javnost da nedavne nesreće u kojima su učestvovala naša vozila nisu uzrokovane zbog neispravnosti autobusa, kako se pokušava predstaviti u javnosti, nego su uzroci zimski uslovi i nepravovremeno održavanje puteva, što potvrđuju i zapisnici MUP-a, izuzev jedne nesreće koja je nastala usljed drugih okolnosti. Vozila su opremljena zimskom opremom – lopate, lanci, pijesak i 209 novih guma”, zaključili su iz Zenicatransa i zamolili korisnike usluga da im nastave pružati podršku korištenjem usluga.

Klix.ba