Radno-konsultativni sastanak u sjedištu ZDK

Radno-konsultativni sastanak u sjedištu ZDK

Danas je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona održan radno-konsultativni sastanak na koji su pozvani svi poslanici Skupštine Zeničko-dobojskog lantona , te premijer i članovi Vlade Kantona. Sastanku su se odazvali  članovi Vlade na čelu sa premijerom i  16 od 35 poslanika iz  dijela političkih stranaka koje participiraju u kantonalnoj skupštini. Ovaj sastanak, inače, održan je na prijedlog premijera Zeničko-dobojskog kantona kako bi poslanici u neposrednoj i direktnoj komunikaciji sa premijerom i članovima Vlade imali priliku postavljati pitanja i inicijative koje se odnose na specifične informacije,  činjenice, situacije ili saznanja iz djelokruga Vlade i ostalih nosilaca javno-pravnih ovlaštenja. U uvodnoj riječi, premijer Fikret Plevljak objasnio je da će na ovom sastanku poslanici imati mogućnost da usmeno postavljaju poslanička pitanja i pokreću inicijative  i da odmah dobiju odgovor od strane resornih ministara i premijera.

“Mi želimo prezentirati sve što Vlada radi, a u zadnje vrijeme sve odluke sa sjednica Vlade pa i one koje nije obavezna, Vlada je odlučila proslijeđivati Skupštini Kantona. Što se tiče izlazaka članova Vlade za skupštinsku govornicu, na sjednicama Skupštine,  mi to činimo dozirano jer ne želimo oduzimati vrijeme poslanicima za raspravu i postavljanje poslaničkih pitanja, niti želimo nametati svoje stavove. No, često bismo poslanicima na njihova pitanja mogli odmah usmeno odgovoriti, na samoj sjednici Skupštine, ali  poštujemo pravila da se pitanja dostave pismeno Vladi na izjašnjenje. Ima i onih poslaničkih pitanja i problematike za koju Vlada Zeničko-dobojskog kantona uopšte nije nadležna, pa bi bilo dobro da Stručna služba Skupštine takva pitanja proslijedi odmah na pravu adresu – Vladu Federacije BiH. Još jedan razlog za sazivanje ovakvih sastanaka jest činjenica da mi svi, i članovi Vlade, i poslanici kantonalne Skupštine radimo u interesu građana ovog Kantona i prema njima imamo odgovornost. Zato, smatram da ovaj način komunikacije između izvršne i zakonodavne vlasti znatno ubrzava proces donošenja odluka koje su u interesu svih građana ovog Kantona te sam uvjeren da će  ovaj kao i sljedeći sastanci biti izuzetno djelotvorni i efikasni u tom smislu.”

Nakon uvodnih riječi premijera, predsjedavajući Skupštine Sretko Radišić objasnio je način rada te pozvao poslanike da postave pitanja članovima Vlade iz bilo koje oblasti koja ih interesuje. Potom su poslanici SDP-a, SBB-a, Stranke za BiH i SDA postavljali pitanja resornim ministrima i premijeru koja su se odnosila uglavnom na finansijske tokove, privredu, poljoprivredu, zdravstvo i obrazovanje. Poslanike je tako interesovalo trenutno stanje budžeta i načini njegovog punjenja, visina unutrašnjeg duga Kantona, razlozi kašnjenja plata budžetskim korisnicima te da li je slabo punjenje budžeta uzrokovano padom industrijske proizvodnje ili smanjenom uplatom poreza od strane poreskih obveznika.

Poslanike je također zanimalo koliko je vrsta poticaja za mala i srednja preduzeća predviđeno u 2013. godini, te zašto tri općine u ZDK – Maglaj, Vareš i Olovo  još uvijek nemaju svoje poslovne zone. Pored toga, članovima Vlade postavljena su i pitanja u vezi sa zapošljavanjem, odnosno  koje mjere Vlada Kantona namjerava poduzeti za brže i veće zapošljavanje, te šta se čini na smanjenju nezaposlenosti. Uz to, postavljana su i pitanja u vezi sa zapošljavanjem osoba koje ne potiču sa područja Kantona, a dobijaju posao u nekima od naših organizacija i institucija, čime se,smatraju poslanici,  direktno smanjuje broj uposlenih s našeg Kantona.

Pitanja su postavljana i ministru poljoprivrede, a uglavnom su se odnosila na poticaje poljoprivrednicima i farmerima kao i na oblast šumarstva i nelegalno iskorištavanje naših šuma. Iz oblasti zdravstva, postavljeno je pitanje nedostajućeg ljekarskog kadra u resornom kantonalnom Ministarstvu, a bilo je i pitanja iz oblasti ekologije, posebno kad se radi o okolinskim dozvolama u Očazima na području Općine Visoko.

Ministri u Vladi Kantona zajedno sa premijerom odgovorili su na sva pomenuta pitanja i obrazlagali pojedine odluke Vlade kao i trenutno stanje u svojim oblastima. Poslanici su bili zadovoljni odgovorima, a svi zajedno pohvalili su inicijativu Vlade Kantona za ovakvim sastancima i direktnom komunikacijom ministara i skupštinskih poslanika. Na kraju, poslanici su kazali kako će ostala pitanja postaviti na narednom sastanku koji će biti ubrzo organizovan.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica

POVEZANE OBJAVE