Radojičić: Privrednici se žale na neradne dane

Podijelite vijest

Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić rekao je da su se privrednici žalili zbog velikog broja neradnih dana u januaru i maju koji su ove godine praznici, jer imaju problem sa realizacijom proizvodnih planova, s obzirom da, prema zakonu, inspekcijski organi mogu kažnjavati ukoliko neko radi neradnim danima.
Radojičić je rekao da se ne može govoriti o šteti koju nanose neradni dani, već o tome da neko ne može realizovati planove i raditi zbog određenih praznika.
On je novinarima u Banjaluci izjavio da je prethodni Zakon o praznicima, koji je sadržao još više praznika, oboren na Ustavnom sudu.
“Postojeći zakon rezultat je niza kompromisa o proglašavanju pojedinih praznika. Otvaranje te `pandorine kutije` gotovo nikada ne ide uz pitanje šta privrednici predlažu, već uvijek ulaze u domen vitalnog nacionalnog interesa i ode sasvim drugom linijom i počne svađa oko nacionalnih i vjerskih pitanja”, naglasio je Radojičić.
Ove godine u Srpskoj su neradni 1. i 2. januar, 6, 7. i 9. januar, 18. i 21. april, te 1, 2. i 9. maj, kao i 21. novembar.

Istinito/agencije