Portal 072info

RADONČIĆ Lično ću se zalagati da svaki političar u BiH mora dokazati porijeklo svoje imovine!

Ispitivanje porijekla imovine funkcionera u institucijama BiH sačekat će neka bolja vremena, jer delegati SNSD-a u Klubu srpskog naroda i delegati u Klubu hrvatskog naroda (HDZ, HSS, HDZ 1990) na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH prije tri dana u Sarajevu nisu podržali uvrštavanje u dnevni red zaključka o formiranju interresorne radne grupe za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine funkcionera u institucijama BiH- piše Avaz.

Pružiti otpor

Inicijativu za pokretanje aktivnosti na izradi i usvajanju zakona koji bi omogućio provjeru porijekla imovine političara u našoj zemlji predložili su delegati SDS-a u ovom domu Darko Babalj i Ognjen Tadić, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Doma, a jednoglasno su je podržali delegati u Klubu bošnjačkog naroda (SDA, SBB, DF).

Kako je u razgovoru za “Avaz“ pojasnio Tadić, uvrštavanju ove tačke na dnevni red posljednje sjednice Doma prvo se usprotivio Bariša Čolak (HDZ), član Kolegija Doma, uz, kako je prenio Tadić, opravdanje da „se s ovim prijedlogom utječe na izbornu kampanju“. No, Tadić smatra da Čolak nije eksplicitno protiv ovog prijedloga te najavljuje da će odmah nakon lokalnih izbora ponovo nastojati da se ova inicijativa nađe na dnevnom redu ovog doma.

– Bila je i očekivana podrška delegata SDA i SBB-a, jer su i poslanici ovih stranaka u Predstavničkom domu ranije podržali zaključak o formiranju grupe, čemu se pridružio i veći broj opozicionih bošnjačkih stranaka. Ovime smo zajedno pokazali da smo spremni pružiti otpor društva jednom fenomenu korupcije koji je toliko narastao da mu se više ne znaju granice. I to za nas predstavlja potvrdu da se ovdje ne radi o bilo kakvoj ekskluzivnoj politici SDS-a, nego je ovo potreba da se to zajedno riješi – kazao je Tadić.

Položiti račune

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a i delegat u Klubu bošnjačkog naroda, kazao je za „Avaz“ da mu je žao što inicijativa koja bi dovela do formiranja interresorne radne grupe za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine funkcionera nije uvrštena u dnevni red sjednice.

– Lično ću se uvijek zalagati da svako ko želi da se bavi profesionalno politikom i predstavlja građane, u svakom trenutku i na svakom mjestu može obrazložiti svoje imovinsko stanje i način kako je do njega došao. Što je više kontrola, toliko će biti legitimitet političara veći i povjerenje građana u njih, također. Ako nema te vrste spremnosti da se položi račun pred narodom, teško je očekivati da će narod nekome vjerovati i stoga je SBB od svog osnivanja uvijek bio pristalica stroge kontrole prihoda svakog političara na bilo kojem nivou i zato sam glasao za taj dnevni red. I žao mi je što ta tačka nije prošla i što taj zakon još nije usvojen – kazao je Radončić.

Društvena pravda

– Naša inicijativa predviđa donošenje zakona koji na neki način rješava ovu društvenu nepravdu, mislim na ljude koji su uspjeli da steknu imovinu na neki od nezakonitih načina i uspjeli su da ostanu netaknuti od pravosudnih institucija koje su trebale da ih sprečavaju u tome. Kada su neki već podmitili i tužioce i sudije da bi izbjegli krivični progon, onda barem neka dio toga vrate kako bi se koliko-toliko omogućila ta društvena pravda – kaže Tadić.

Podijelite članak

Počitajte još

Šta se desi kad fotografije bh. političara “provučete” kroz Face App

Redakcija

Poruka s centralnog skupa u Zenici: SBB očekuje dvostruku pobjedu

Redakcija

Na Trgu Alije Izetbegovića: Sutra centralni skup Saveza za bolju budućnost BiH

Redakcija

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box