Radončić: Probosanska delegacija bila jedinstvena, štitili smo multietničku, demokratsku BiH

897EAC06 CAE5 4611 8277 E0702D162735
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Lider Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) Fahrudin Radončić obratio se medijima nakon završenih pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, piše Avaz.

– Moram reći da su sve stranke – SDA, NiP, SBB, NES – bile veoma jedinstvene u tome da ne dozvoljavamo da etničko jača u odnosu prema državi Bosni i Hercegovini. Imali smo puno prijedloga, a najveći rezultat smo napravili u podizanju očuvanja integriteta izbora. Dijagnosticirali smo sve gdje se ne slažemo. Kao što vidite, uvjetno rečeno, ova probosanska delegacija ili bošnjačka delegacija je bila veoma jedinstvena – poručio je Radončić.

Nema pobjednika pregovora

Rekao je kako je vidio pojedine natpise u kojima se navodilo da se pregovarači u Neumu bave Karađorđevom, izdajom.

– Ja vam odgovorno kažem, nažalost, činjenica da se nismo dogovorili najbolje pokazuje da smo štitili multietničku, demokratsku Bosnu i Hercegovinu, uz punu brigu da zaista omogućimo da hrvatski narod suvereno bira svog autentičnog predstavnika, ali ispunjavanje tog realnog zahtjeva ne može ići na štetu multietničkog i onoga što se zove prelazak nekih crvenih linija, za što nismo bili spremni – dodao je Radončić.

Na pitanje ko je pobjednik pregovora, lider SBB-a je poručio kako nema pobjednika pregovora.

– Nema pobjednika pregovora, ja mislim da smo svi poraženi uz ovakav epilog, da nemamo prijedlog zakonskih rješenja koja bi se donosila u institucijama BiH. Sve ovo može dodatno usložniti ionako veoma komplicirane odnose između Hrvata i Bošnjaka – pojasnio je Radončić.

Kao odgovoran čovjek, ne želim da umanjujem rezultat

Kazao je da postoji opcija da domaći faktori, ukoliko bude elemenata od SDA i HDZ-a,  sami primaknu stavove, rekavši da se mora pregovarati.

– Kao odgovoran čovjek, ne želim da umanjujem rezultat, velika je stvar da smo dijagnosticirali probleme, popisali spisak gdje se slažemo i gdje se ne slažemo, ali nisam optimista. Ako nismo uz ovako snažne strane medijatore došli do rješenja koja bismo ponudili Parlamentarnoj skupštini, teško da bismo to uradili sami.

Građanima poručujem da ja u ovim pregovorima učestvujem od Brisela, Praga, ovo već traje desetak godina, i da se ništa dramatično ne dešava. Izbora će biti i gledat ćemo da što više harmoniziramo ove odnose. Što su bošnjačko-hrvatski odnosi slabiji, gospodin Dodik jača. To nama nije cilj i mi ćemo znati da se tu prilagodimo – poručio je Radončić.

Sportskim žargonom je objasnio da su blizu dogovora, ali istovremeno i daleko.

– Ovo je bio jedan elektorski sistem koji je veoma potentan i ja mislim da na njemu treba raditi, ali u ovom trenutku zbog nekih zaštitnih mehanizama koje su tražili Hrvati mi nismo mogli da prihvatimo. Nadam se da ćemo tu primaći stavove i to je jedan veliki potencijal budućih pregovora – dodao je lider SBB-a, koji nije želio iznositi detalje.

GODISNJICA
MARKETING