w873 49


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić oglasio se na društvenim mrežama povodom posjete Željka Komšića Mostaru, uoči izbora u gradu na Neretvi, te dolaska njegovog savjetnika Čedomira Jovanovića, te se osvrnuo na ostale aktere političke scene u BiH, koji, također, često traže “pomoć” od političara iz drugih zemalja.

Status prenosimo u cjelosti:

– Željko Komšić danas, iz Beograda, dovodi Čedomira Jovanovića u Mostar. Dragan Čović, iz istih predizbornih razloga, iz Zagreba dovodi Andreja Plenkovića. 

Milorad Dodik u izbornim kampanjama koristi beogradske goste, od Aleksandra Vučića do Aleksandra Vulina, a Bakir Izetbegović iz Ankare stalno traži i dobija predizbornu pomoć Davutoglua ili sada Redžepa Taiba Erdogana!

Najlicemjernije je to što spomenuti domaći političari javno i “patriotski” prigovaraju svojim rivalima na njihovim predizbornim inozemnim gostima, a, pri tome, potpuno zaboravljaju svoja jednako problematična gostoprimstva.

Zato je i Mostar pokazao da je došlo vrijeme da se u elaboracijama budućih izbornih pravila i procesa zakonski onemogući da Bosna i Hercegovina i dalje bude politički poligon paternalističkih mešetarenja i poništavanja njene državnosti i suverenosti. I, to od onih, koji imaju ustavnu obavezu da je predstavljaju i štite.

Možda svi oni dobiju nešto veći broj birača za sebe, ali Bosna i Hercegovina sigurno gubi na svom prestižu, državnoj snazi i suverenosti.

Avaz