Screenshot 1 128
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 28, 2021 @ 22:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Drago mi je ako je Venecijanska komisija dala prijedlog koji je prihvatljiv za lidere SDA i HDZ-a. To već u mnogo čemu relaksira situaciju. SBB želi da ti pregovori uspiju, da zemlja izađe iz teške blokade, paralize, konfliktnog stanja i ja se nadam da je uz pomoć stranaca taj početni korak napravljen, rekao je Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, gostujući u Dnevniku D na Federalnoj televiziji. 

NER FIT

Komentirajući postupke Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, Radončić je konstatitrao da Izetbegović mlađi ima jednu dosta lošu naviku.

Mora opozicija učestvovati u pregovorima

– Za razliku od svog oca koji je bio veliki državnik, gospodin Izetbegović mlađi ima jednu dosta lošu naviku. On prvo medijima pošalje neku izjavu koju mi kao opozicija treba da potpišemo i ako je ne potpišemo mi smo izdajnici. Mislim da, što se tiče SDP-a, gospodina Kukića, gospode i NES-a i SBB-a , nismo pristali da potpišemo tu izjavu. Ići će na naše organe da je izučimo, ukoliko Izetbegović nakon ovog raspleta uopće ostane pri njoj, iz prostog razloga što mi nismo ničiji privjesak. Imamo jasna politička stajališta. Moguće je i da sam Izetbegović odustane od te izjave – naglašava lider SBB-a.

Ističe da Izetbegović ima problem kada su činjenice u pitanju.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– On je zadnjih pet godina imao taj ekskluzivitet da isključivo razgovara sa HDZ-om na nivou stranačkih delegacija ili u četiri oka. I sad odjednom imate neku vrstu obrta. On kaže mi od sutra ne pregovaramo sa HDZ-om, želimo da se uključi opozicija. Čini mi se da se ovdje radi o tome da je neko nekome ukrao vrijeme i da sada ponovo traži u pomoć opoziciju kao prvi put kad je dolazio gospodin Palmer. Mora opozicija učestvovati u pregovorima, jer za promjene u Ustavu i Izbornog zakona trebaju 2/3 u Parlamentu koje SDA i HDZ nemaju i zato su naši glasovi važni – rekao je Fahrudin Radončić.

Na pitanje šta je u ovom trenutku prihvatljivo za SBB, Radončić je rekao: – Ja sam uvijek zagovarao indirektan način izbora u Parlametu, i mislim da ćemo mi na tome insistirati. Problem je što Republika Srpska i Milorad Dodik ne žele na to pristati. Oni to rade iz vrlo pragmatičnih političkih razloga da što više kompliciraju situaciju u Federaciji između Bošnjaka i Hrvata. Ali naši stavovi su jasni.

Radončić smatra da je obaveza svih koji participiraju u Parlamentu da pomognu Izetbegoviću koji je, kako je kazao, u špicu pregovora.

– Ja to ne doživljavam da je on plemenski vođa. On je jednostavno predsjednik stranke koja ima najviše ruku u državnom Parlamentu gdje treba promijeniti neke zakone. Mi to treba da poštujemo. Tu smo, na raspolaganju smo, ali on mora da poštuje opoziciju i da vidimo da li su ta rješenja nama uopće prihvatljiva – rekao je Radončić.

Ističe da su se sve probosanske stranke potpuno deklarirale i suprotstavile politici Milorada Dodika.

Dolazak pet vrhunskih američkih diplomata dobar i ohrabrujući znak

– Tu je politička mudrost kako gospodina Dodika i politiku RS-a vratiti ka Sarajevu, kako ga urazumiti da odustane od te borbe da povlači svoju saglasnost na državne zakone. Nema saglasnosti, nema pristajanja.

Ja sam bio ministar sigurnosti BiH kada smo usvojili tri strateška zakona važna za sigurnost i borbu protiv korupcije, Zakon o sprječavanju pranja novca, Zakon o zabrani odlaska na strana ratišta i Zakon o programu zaštite svjedoka. Za te zakone je jednoglasno glasao SNSD. Znači nema da RS ima pravo da kaže mi to povlačimo. Da bi se ti i mnogi drugi zakoni promijenili mora se ići u istoj proceduri.

Mislim da gospodin Dodik maše jednim rešetom praznim i za mene veoma ohrabrujuće danas djeluje izlaganje visokog predstavnika koji je rekao da oni neće baš tako nemoćno posmatrati to što Dodik radi – kazao je Fahrudin Radončić. 

Radončić smatra da je predstavnik Džo Bajdena za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar večeras rekao dvije izuzetno važne stvari – da je i zvanični Washington detektirao politiku Milorada Dodika kao secesionističku, kao faktor uznemiravanja cijelog Balkana i da su stali iza ideje otvorenog Balkana.

Na pitanje može li Milorad Dodik iz svega izaći kao pobjednik i ko će na kraju ove krize biti najveći gubitnici, Radončić  je odgovorio: 

– Iskreno se nadam da će najveći gubitnici biti trojka koja je najviše i zakomplicirala situaciju. Nije Dodik nastao sam niti slučajno. Bilo je veoma teških riječi i iz FBiH. Neko je rekao da su Srbi genocidaši pa je to dalo dodatnu snagu Dodiku. Neko je pokretao tužbe za koje je znao da neće uspjeti, neko je govorio ukinut ćemo RS, a sve je to Dodik koristio u svoje jačanje. I mislim da bi bilo najbolje da gubitnici budu oni koji su ovaj narod doveli u situaciju da ne pričamo o ekonomiji, razvoju, zapošljavanju, izgradnji autoputeva, zaustavljanju egzodusa mladih ljudi. Jednostavno moraju se ponašati na način pune odgovornosti prema građanima i da trebaju biti najveći gubitnici, ne u smislu da neko treba da bude uhapšen, procesuiran, ali gubitke izbora na fer način iduće godina, da je to prava sankcija za sve naše političare.

Podcrtao je kako je dolazak pet vrhunskih američkih diplomata dobar i ohrabrujuć znak za sve u BiH.

– Veoma je dobro da Bajdenova administracija jako dobro poznaje Balkan, da su bili sudionici Dejtonskog ugovora i zato vjerujem da će imati kompetentna, autoritativna i prelomna rješenja za situaciju u BiH – zaključio je Radončić. 

Cijeli intervju pogledajte u videu. 

LIDER