Radovan Karadžić u zatvoru: Stalno se smijemo, igram tenis, sviram flautu…

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Haški osuđenik Radovan Karadžić koji se nalazi u zatvorskoj jedinici Haškog tribunala dao je intervju za njemački list Die Zeit.

“Moja greška bila je to što sam spriječio vojsku da na bojnom polju još postigne”, kazao je Karadžić između ostalog u intrevjuu za Die Zeit. Kako je kazao za ovaj njemački list, “ne da rastužiti” i “humor je za njega ‘najbolja metoda’ da odagna brige”. 

Zato se kaže, stalno, smiju. U zatvoru kaže, igra tenis, fudbal, svira flautu. Kaže, svjestan je da ga srpski narod percipira kao služitelja države.

Raspravno vijeće utvrdilo je da je Karadžić kriv za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva, kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, a utvrdilo je da nije bilo genocida u sedam općina – Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te ga je oslobodilo krivnje za taj dio optužnice.

Sud je utvrdio da je postojao plan sudionika udruženog zločinačkog pothvata za eliminaciju stanovništva Srebrenice kroz prisilno premještanje žena, djece i starijih muškaraca te fizičku eliminaciju muškaraca što je dosegnulo razmjere genocida.

Karadžić je bio u bijegu gotovo 13 godina, skrivajući se iza identiteta alternativnog liječnika Dragana Dabića.

Uhapšen je 2008., a suđenje mu je počelo 2009. i završilo 2014. godine, nakon 497 dana saslušanja na kojima je iskaz dalo 586 svjedoka.

GODISNJICA
MARKETING