603E4CC1 7BE6 4339 B35E F117B15AFE60
AUTOR: P.D.
DATUM: ruj 29, 2021 @ 12:20
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, sa saradnicima, i direktorica “Doma zdravlja” Zenica dr.sci.prim. Mersija Kasumović, obišli su danas radove na izgradnji ambulante s apotekom i mjesnom zajednicom u Lukovom Polju. 

Podsjetimo, u septembru prošle godine gradonačelnik Zenice potpisao je Odluku o pokretanju javnog postupka, a radovi su zvanično počeli u februaru ove godine. Riječ je o radovima vrijednosti 581.315,67 KM sa PDV-om, a koji su, nakon provedenog postupka, povjereni preduzeću “Almy-Transport”. 

Novi, moderni, objekat će se sastojati od prizemlja, prvog sprata i potkrovlja, a njegovom izgradnjom konačno će biti riješen dugogodišnji problem uslova liječenja za više od 1.500 stanovnika ovog naselja. 

Prema riječima gradonačelnika Fuada Kasumovića, zadovoljan je do sada urađenim poslom, ali i što radovi idu planiranom dinamikom. 

„U jednoj smo od većih mjesnih zajednica koja je, nažalost, u prošlom vremenu bila zapostavljena. Nisu imali porodičnu ambulantu ni apoteku, a što je veoma bitno za mještane nisu imali ni svoj društveni dom. Gradska uprava rješava jednu po jednu mjesnu zajednicu, a sada je to Lukovo Polje. Obišli smo zgradu moderne ambulante, apoteke i prostora za mjesnu zajednicu koja je u završnoj fazi. Uvidjeli smo danas da radovi idu prema planiranoj dinamici, izvođač radi kvalitetno, a posebno sam sretan što će mještani Lukovog Polja nakon završetka ovog projekta imati adekvatne uslove za liječenje, ali i druženje u prostorijama mjesne zajednice“, izjavio je gradonačelnik Kasumović. 

Podsjetimo, riječ je o objektu ukupne korisne površine od 338,20 m2, dok je građevinska bruto površina oko 417,00 m2

49008A62 9A56 499F A09A 87A2E28343AB

Ulaz u buduću ambulantu u Lukovom Polju bit će sa jugozapadne strane i odvojen od apoteke. Na prilazima apoteci i ambulanti bit će obezbijeđena rampa za osobe s invaliditetom, dok će ulaz za mjesnu zajednicu biti sa sjeveroistočne strane. 

Ambulanta se sastoji od vjetrobrana, čekaonice s hodnikom, kartoteke, prostora za osoblje, dvije intervencije, ordinacije, sanitarija, prostorije za termoblok i otpad, dok apoteka posjeduje prodajni prostor, kancelariju i sanitarije. Mjesna zajednica se sastoji od stepeništa, hodnika, kuhinje s ostavom, dvije kancelarije, sale za sastanke i sanitarija. 

Sredstva za ovaj projekat, od izuzetnog značaja za građane, osigurana su iz budžeta Grada Zenica za 2020. godinu, a realiziraju se putem Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti.

LIDER