Raguž: Komšić je ništa bez Čovića, kao i Čović bez Komšića

Podijelite vijest

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž istaknuo je, gostujući u emisiji HRT-a “Nedjeljom u 2”, da BiH nema odlike suverene države jer je misao visokog predstavnika jača od Ustava BiH.

Izjavio je kako je njegova stranka HRS “desnije od HDZ-a” jer, kako kaže, HDZ je lijevo orijentirana stranka u BiH.

“I misao visokog predstavnika jača je od ustava BiH. OHR je nametnuo 589 raznih izmjena zakona, od kojih je više od 300 išlo na štetu Hrvata”, dodao je, a politiku međunarodne zajednice naziva poraznom.

ČITAJ JOŠ:  Najavljeno iz HDZ-a: Sutra potpisivanje sporazuma Osmorke i HDZ-a

Govoreći o Mostaru, navodi kako je on postao “političko-marketinška paradigma u BiH” te kako u njemu ne može birati svoje predstavnike.

Istaknuo je da nijedan član Hrvatske republikanske stranke (HRS) ne živi od politike, već se time bave zbog želje da mijenjaju društvo u kojem žive.

“Dvije su opcije, asimilirati se ili odseliti, a mi smo odabrali treću opciju – boriti se”, rekao je, prenosi Večernji list.

“U Hrvatskoj postoji privid pravne države, a mi nemamo ni privida”, navodi, a za izborni proces tvrdi da je takav da će vladajućima biti lakše pokrasti izbore nego prije.

ČITAJ JOŠ:  Čović i Nikšić danas potpisuju sporazum Osmorke i HDZ-a

Kaže da je izborni proces unazađen zahvaljujući međunarodnoj zajednici čiji pripadnici “nemaju blage veze gdje su došli”.

“Za gaženje prava Hrvata kriva je prije svega međunarodna zajednica, institucija OHR-a koja je još početkom 2000-ih počela s dekonstituiranja hrvatskog naroda u BiH”, rekao je i dodao da je “Željko Komšić zadnja osoba koja može govoriti o pravima Hrvata jer uzurpira hrvatsko mjesto u Predsjedništvu”.

Izjavio je i da je “Željko Komšić ništa bez Dragana Čovića, a Dragan Čović ništa bez Željka Komšića” te da su oni “kao jin i jang”.

ČITAJ JOŠ:  Zašto Željko Komšić nije prisustvovao konferenciji za medije nakon sastanka s Varheljijem?

“HDZ živi od neravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH, a HRS živi da tu neravnopravnost riješi”, istaknuo je Raguž.

klix.ba