Raković i Salčinović dobili otkaze u GP BiH, Tužilaštvo BiH koči prijem 150 kadeta! 

granicna
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Prijem 150 kadeta u Graničnu policiju BiH zaustavljen je od septembra 2021. godine kada je u akciji Tužilaštva BiH i SIPA-e uhapšen Rejhan Raković, predsjednik Komisije za prijem kadeta, i još dvije osobe a u vezi namještanja konkursa za prijem kadeta. Kod Rakovića je tada pronađena veća količina novca te spiskovi kandidata. 

U međuvremenu Tužilaštvo BiH nije podiglo optužnicu u ovom predmetu, a Raković je na slobodi.

Direktor GP BiH Zoran Galić Rakovića je nakon hapšenja suspendirao i smijenio iz Komisije, a Disciplinska komisija je donijela mjeru Prestanak radnog odnosa. Raković je imao pravo žalbe Drugostepenom tijelu i to Odboru za žalbe policijskih službenika. Isti slučaj je bio sa Ensarom Salčinovićem, uposlenikom GP BiH. 

Iz GP BiH su za Patriju potvrdili da je Odbor za žalbe policijskih službenika riješio ove predmete.

„Granična policija BiH, 16. 6. 2022., zaprimila je rješenje drugostupanjskog tijela – Odbora za žalbe policijskih službenika, koji je potvrdio rješenje Disciplinskog povjerenstva za policijske službenike o izrečenoj disciplinskoj sankciji „Prestanak radnog odnosa“ Raković Rejhanu i Ensaru Salčinoviću. Istoga dana, na osnovu potvrđene disciplinske mjere, ravnatelj GPBiH donio je rješenje o prestanku radnog odnosa imenovanih“, naveli su iz GP BiH.

Kada je riječ o žalbama kandidata koji nisu prošli na konkursu za prijem 150 kadeta (125 policajaca i 25 mlađih inspektora) Odbor za žalbe policijskih službenika još uvijek nije donio rješenja, a pitanje je i kada će. Jedan od problema s kojim se Odbor za žalbe suočio je i što nisu mogli dobiti dokumentaciju koju je izuzelo Tužilaštvo BiH.

„Žalbe kandidata nisu riješene jer je Odbor za žalbe policijskih službenika donio zaključke kojim se prekida postupak po žalbama do rješenja prethodnog pitanja, a to je utvrđivanje postojanja kaznenog djela od nadležnog tijela“, kazali su iz GP BiH.

Tužilaštvo BiH, odnosno postupajuća tužiteljica ni nakon deset mjeseci istrage nije podigla optužnicu niti se iz ove pravosudne institucije oglašavaju o predmetu koji su tada nazvali “visokom korupcijom”. 

Prema informacijama Patrije Tužilaštvo BiH je u ovom slučaju spremno sklopiti sporazum o priznanju krivice. To znači da neće biti obznanjeni dokazi i iskazi saslušanih svjedoka čime će se na određeni način staviti tačka na ovaj slučaj.

O poništenju konkursa i novcu koji su kandidati davali više niko i ne govori. Dugotrajnim čekanjem na konačni epilog zaustavljen je prijem neophodnog kadra koji je trebao početi s obukom. GP BiH suočava se sa masovnim odlivom kadrova, kako zbog penzije tako i zbog malih plaća koje se godinama ne povećavaju. Uz troškove života koji svakodnevno rastu, a uzimajući u obzir specifičnost posla graničnih policajaca koji na posao putuju i po nekoliko sati u zavisnosti gdje su raspoređeni sve je izvjesnije da će GP BiH uskoro imati veliki problem s ljudstvom.  

Da zaključimo, prijema 150 kadeta u GP BiH neće biti sve dok Tužilaštvo BiH ne da konačnu riječ o ovom slučaju.

Zakon o policijskim službenicima BiH u članu 53. precizira:

“(3) Tek kada Odbor za žalbe policijskih službenika odluči o svim podnesenim žalbama, rukovodilac će odobriti konačnu listu svih kandidata nominovanih za zapošljavanje.

(4) Komisija za izbor objavljuje na oglasnoj tabli policijskog organa konačnu listu svih kandidata nominovanih za zapošljavanje”, navodi se u zakonu.

Direktor GP BiH Zoran Galić nema mogućnost objaviti konačnu listu dok Odbor za žalbe policijskih službenika ne donese odluke o svim upućenim žalbama.

Nap.ba