RAMAZANSKE PRIČE: Mubarek i priča o njegovoj ženidbi

RAMAZANSKE PRIČE: Mubarek i priča o njegovoj ženidbi

Ensar dzamija Zenica

U gradu Mervu živio je covjek po imenu Nuh ibn Merjem koji bijaše glavešina grada i kadija ujedno. Posjedovao je mnogobrojne blagodati, a izmedu ostalog i veliko bogatstvo. Ovaj covjek imao je i kcerku koja je bila pojam ljepote i savršenstva (potpunosti).

Prosili su je mnogobrojni velikani i glavešine, bogataši i uživaoci raznih blagodati, no njen otac je ni jednom od njih ne dade, i sve ih odbi u prvi mah. Bio je zbunjen i nije znao za koga od njih da je uda pa pomisli : "Ako je udam za jednog, naljutit cu ostale koji su je takođe prosili."

Ovaj čovjek imao je i veoma pobožnog slugu Indijca, mladica cije je ime bilo Mubarek. Od imetka koji je posjedovao Nuh ibn Merjem bijaše i vinograd pun stabala, voca i plodova, pa jednoga dana rece ovome mladicu (sluzi):

"Ostani ovdje i pricuvaj mi vinograd"!
Mladic osta u vinogardu citav mjesec dana, nakon cega dode njegov gospodar (vlasnik) kako bi ga (vinograd) obišao i vidio je li sve u redu, te rece sluzi: "O Mubarek! Dodaj mi jedan grozd"!

Kada mu Mubarek priušti ono što je tražio, on (Nuh) primijeti da je grožde na tom grozdu prošlo, te mu ponovo zapovjedi:
"Dodaj mi drugi grozd"!, a kada ga Mubarek donese, te Nuh vidje da je i sa njim isti slucaj kao i sa prvim, upita mladica: "Zbog cega mi od toliko prostranog vinograda ne probereš i ne doneseš zdrav i socan grozd"?
"Zbog toga što ne znam koji je zdrav i socan a koji nije" – ogovori mladic.
Kadija rece: "Subhanallah!, ostao si u vinogardu citav mjesec dana i ne znaš koji je grozd zdrav i socan, a koji nije"?!
"Istina je, o gospodaru! Ja ga ni probao nisam i ne znam koji je zdrav i socan, a koji nije " – rece mladic.
Kadija upita: "Zašto ga nisi jeo"?!
"Zbog toga, gospodaru, što si mi naredio da ga cuvam, ne da ga jedem, a ja te ne želim iznevjeriti niti prekršiti tvoju zapovjed" – odgovori mladic.
To zadivi kadiju Nuha , te blagoslovi mladica rijecima:"Neka te Allah, dž.š, poživi s tim emanetom (pouzdanosti)"!
Vidje kadija da je mladic veoma razborit, te mu jednoga dana rece:
"Mladicu ! Trenutno si mi potreban pa mi se pokori u onome što ti ja naredim"!
"Ja se pokorovam Allahu a zatim tebi" , rece mladic.
Kadija nastavi: "Ti znaš da ja imam lijepu kcer i da su je prosili mnogi bogataši i glavešine, pa ne znam za koga da je udam.
Hocu da cujem tvoje mišljenje o tome?!
Mladic rece:
"Predislamski Arapi su gledali na prijeklo i porodicu, Jevreji i Kršcani traže fizicku ljepotu, u vrijeme Poslanika s.a.v.s, ljudi su birali vjeru i bogobojaznost; a u naše vrijeme, najviše se gleda na bogatstvo, "pa ti izaberi od ovo cetvero šta želiš"!
"Vec sam izbarao vjeru, bogobojaznost i pouzdanost (emanet)", rece kadija. "Želim da te oženim svojom kceri, jer, u tebi sam vidio cestitost, poštenje, vjeru i pouzdanost; uvjerio sam se utvoju cednost, neporocnost, te u tvoje cuvanje onoga što ti se da u emanet".
Mladic rece:
"Gospodaru! Pa ja sam slabi rob, crnac-Indijac, kupio si me svojim novcem, pa, kako možeš da me oženiš svojom kcerkom?! Kako ce me od toliko njih koji su je prije prosili ona poželjeti, i kako da bude sa mnom zadovoljna?!
Kadija rece:
"Hajdemo u kucu – vidjet cemo", a kada stigoše u kucu, kadija rece svojoj hanumi:
"Ženo, ovo je bogobojazan mladic i veliki je vjernik. Uvjerio sam se u njegovu cestitost i želim da ga oženim našom kcerkom!, pa šta ti misliš o tome"?
"Odluka je u tvojim rukama, ali, dozvoli da odem do naše kceri i obavijestim je o ovome kako bih ti prenijela njen odgovor" – rece žena.
I stvarno, žena je otišla do kcerke i obavijestila je o tome, na što je kcerka uzvratila:
"Šta god mi vi naredite, majka, ja cu uraditi (izvršiti). Vaša odluka je i moja odluka, i necu vam protuvrijeciti ni u cemu; prema vama cu uvijek iskazivati dobrocinstvo.

Tako kadija uda kcerku za Mubareka i da im veliki imetak. Ona mu (Mubareku) rodi sina, kome nadjenuše ime Abdullah, koji poslije posta poznat u citavome svijetu. Ko je on do Abdullah ibni Mubarek, veliki alim, zahid (pobožnjak), mudžahid, ravija (prenosilac) hadisa, a dunjaluk ga još uvijek spominje i prenosi od njega.

Govoreci o njemu, Fudajl ibnu Ijad veli:"Tako mi Gospodara Kabe, moje oci nisu vidjele njemu slicnog".
 
Objavljeno u Novim Horizontima

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica