RAMAZANSKE PRIČE: Najveći kradljivac je onaj koji krade od svog namaza

RAMAZANSKE PRIČE: Najveći kradljivac je onaj koji krade od svog namaza

Ensar dzamija Zenica

SPONZORI RAMAZANSKOG SADRŽAJA VAS NAGRAĐUJU!!!

Osvoji poklon paket Pekare ‘Ekmek’ Zenica – Više informacija OVDJE.

Osvoji iftar za dvije osobe u Pansionu ‘Fontana’ Zenica – Više informacija OVDJE.

Osvoji slatki paket našeg partnera Slatki shop d.o.o Zenica – Više informacija OVDJE.

Enes Ibn Malik prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ako je neko pospan dok klanja, neka odspava (da je dovoljno odmoran), da bi znao šta govori. (Bilježi Buhari, br. 210.)

Prenosi se od Ebu Hurejre da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Kada čujete ikamet, idite korakom (polahko), budite smireni i skrušeni, i ne žurite.“ (Muttefekun alejhi)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio je da se namaz obavlja pod ovakvim okolnostima i kaže: “Ne klanjajte iza osobe koja spava ili koja priča”. (Bilježi Ebu Davud, br. 694; Sahihu-l-Džami’, br. 375. i kaže da je hadis hasen – dobar.)

Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, upozorio nas je i strogo zabranio da to radimo. Rekao je: “Kada klanjate, ne podižite pogled ka nebu da ne biste izgubili vid”. (Prenosi Ahmed, 5/294; Sahihu-l-Džami’, br. 762.) U drugoj predaji kaže: “Šta je ovim ljudima, pa dižu pogled ka nebu u toku namaza”? U trećoj predaji kaže: “…da podižu pogled kad upućuju dove za vrijeme namaza”? (Prenosi Muslim, br. 429.) Strogo je upozoravao protiv tog pokreta i rekao je: “Neka prestanu da to rade ili će im vid biti oduzet”. (Bilježi Ahmed, 5258; Sahihu-l-Džami’. 5574)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Svi vi razgovarate sa svojim Gospodarom, pa ne ometajte jedan drugog i ne povisujte svoje glasove dok učite ajete ili je rekao: “u namazu”. (Bilježi Ebu Davud, 2/83; Sahihu-l-Džaa’ br. 752.) U drugoj predaji kaže: “Ne takmičite se u podizanju glasova pri učenju Kur’ana.” (Bilježi imam Ahmed, 2/36; Sahihu-l-Džami, 1951.)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, imao je običaj da ostvari smirenost pokreta u toku namaza, dozvoljavajući svakoj kosti da se vrati u ležište. Naredio nam je da postupamo isto tako. I kaže: “Niko od vas neće uoptpuniti namaz dok ne bude ovako uradio.” (Njegov isnad je sahih u poglavlju o svojstvima namaza, str. 134., štam. 11. Ibn Huzejme takođe ga je potvrdio kao sahih, kao i Hafiz što ga je naveo u El-Fethu, 2/308. Bilježi Ebu Davud, 1/536, br. 858.)

Ebu Katade, radijallahu anha, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:“Najveći kradljivac je onaj koji krade od svog namaza”. Neko upita: “O Allahov Poslaniče, kako je moguće da neko krade od svog namaza?” Odgovorio je: “Ne upotpunjavajući propisno ruku i sedždu.” (Bilježi Ahmed i Hakim1 1/229; a nalazi se u Sahihu-l-Džami, 997.)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica