Ranjeni kolega opisao posljednje trenutke života ubijene novinarke Al Jazeere

A7205635 F55F 4C06 B7F0 9FAB9B58BD5E


Kolega novinarke Širin Abu Akleh (Shireen Abu Akleh) opisao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) posljednje trenutke života svoje kolegice koja je u srijedu ubijena dok je izvještavala o raciji izraelske vojske na okupiranoj Zapadnoj obali.

Abu Akleh bila je među novinarima koji su požurili na mjesto događaja u sjevernom gradu Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali. Bila je u pratnji tima mreže sa sjedištem u Kataru, uključujući producenta Alija Al-Samoudija, koji je stigao ranije.

Prije nego što je Abu Akleh (51) ubijena u njegovoj blizini u srijedu ujutro, Al-Samoudija su ranile izraelske snage.

Ekipa AA je razgovarala s Al-Samoudijem u bolnici, a on je ispričao šta se dogodilo prije ubistva.

Rekao je da su se oni i drugi novinari pobrinuli da stoje na području vidljivom za izraelske snage, kako bi vojnici znali njihovu lokaciju.

Nije bilo palestinskih naoružanih napadača

Kada je Abu Akleh stigla, izraelske snage su prema njima ispalile prvi metak, koji nikoga nije pogodio, ispričao je Al-Samoudi. Drugi metak pogodio je njega u rame, nakon čega je Abu Akleh povikala: “Ali se povrijedio.”

Treći metak je bio smrtonosni metak koji je pogodio Abu Akleh u glavu, ubivši je, rekao je Al-Samoudi.

Nakon ubistva, izraelski premijer Naftali Benet (Bennett) izjavio je da su naoružani Palestinci u tom području vjerovatno krivi za smrt novinarke.

Al-Samoudi je potpuno odbacio ove tvrdnje, rekavši: “Bili smo na mjestu daleko od oružanih sukoba s Palestincima”.

– Izraelska vojska nas je direktno i namjerno gađala, a u tom području nije bilo palestinskih naoružanih napadača – rekao je Al-Samoudi.

B’Tselem, izraelska grupa za ljudska prava, također je odbacila izraelski narativ, rekavši da je “netačan”.

Namjerno ubistvo

B’Tselem, izraelska grupa za ljudska prava, također je odbacila izraelski narativ, rekavši da je “netačan”.

Glasnogovornik grupe Karim Jubran (Kareem) rekao je za Anadolu Agency da je pomno ispitao video koji je objavila izraelska vojska, koji sugeriše da je istaknutu novinarku upucao palestinski naoružani napadač.

Rekao je da je njihovo istraživanje otkrilo da ugao kadra pucnjave koji je vidljiv na snimku izraelske vojske ne odgovara mjestu na kojem je novinarka ubijena.

– Prikazivanje palestinske vatre koju distribuiše izraelska vojska ne može biti pucnjava u kojoj je ubijena novinarka Širin Abu Akleh – napisao je B’Tselem na Twitteru.

Jubran je takođe rekao da će B’Tselem sprovesti još jednu sveobuhvatnu istragu.

Abu Akleh (51) preminula je nakon što je upucana dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu. Još jedan novinar, Ali al-Samoudi, pogođen je u leđa, saopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja u srijedu.

Televizijski kanal sa sjedištem u Kataru Al Jazeera optužio je izraelske snage za namjerno ubistvo novinarke te medijske kuće Širin Abu Akleh na okupiranoj Zapadnoj obali.

Abu Akleh je rođena u Al-Qudsu/Jerusalemu 1971. godine, novinarstvo je diplomirala na jordanskom Univerzitetu Yarmouk.

Prethodni članakAnel Bećirspahić, suprug preminule porodilje iz BiH: Ubili su mi ženu i dijete
Sljedeći članakIslamska zajednica izgradila sprat i krov kuće porodici Sokolović