Raskol između sindikata i poslodavaca: Da li će minimalna plata biti 1.000 KM

Savez samostalnih sindikata BiH koji participira u radu Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH traži izmjenu Uredbe o minimalnoj plati. Pozivaju Vladu FBiH da napravi sve kako radnici ne bi napuštali zemlju u potrazi za boljom egzistencijom.

Ekonomsko socijalno vijeće je tripartitno tijelo na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine osnovano je 27.08.2002. godine potpisivanjem Sporazuma o osnivanju Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine između predstavnika Vlade FBiH, Saveza samostalnih sindikata BiH i predstavnika Udruženje poslodavaca FBIH.

Prije desetak dana, predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH (UPFBiH) održali su sastanak sa federalnim ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom, na kojem su razgovarali o prijedlogu Zakona o minimalnoj plaći koje je predložilo Federalno ministarstvo finansija.

Ranije su navodno predstavnici 19 sindikata iz realnog sektora zajedno sa Udruženjem poslodavaca uputili Vladi FBiH pismo u kojemu su zatražili izjašnjenje o ustavnoj utemeljenosti prijedloga zakona.

U pismu su istakli da posljedice zakona “mogu biti pogubne te da je zajedničko stajalište UPFBiH i sindikata da je neophodno što prije smanjiti opterećenje cijene rade, jer se upravo tu nalazi najveća rezerva za povećanje minimalne plaće u FBiH”.

Kako bi nam objasnio šta se tačno događa sa Uredbom o minimalnoj plati, kontaktirali smo predsjednika Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) Mevludina Bektića.

“Posljednju sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća koja je bila čini mi se 15. maja, prekinuli smo upravo zbog nedostatka kvoruma. Neki su otišli pa se sjednica nije mogla nastaviti. Na toj sjednici smo delegirali jednu tačku dnevnog reda koja bi govorila o statusu i položaju radnika uzrokovanim inflatornom stopom u Federaciji BiH, odnosno u BiH”, kazao je Bektić za Klix.ba.

Već na toj sjednici razgovaralo se o tome da će Bektić dostaviti prijedlog izmjene uredbe socijalnim partnerima do naredne sjednice.

“S obzirom da je sjednica prekinuta, delegacija Ekonomsko-socijalnog vijeća je to dostavila socijalnim partnerima. Onda se dogodilo da je trebao biti nastavak sjednice prošli četvrtak, nije se desio zato što su je poslodavci odgodili, navodno nisu imali kvoruma da bi se pojavili na sjednici. Mislim da je to kalkulacija i izbjegavanje socijalnog dijaloga otvaranja teme izmjene uredbe o minimalnoj plaći”, istakao je Bektić.

Navodi kako se trenutno traži mehanizam usklađivanja plata zbog inflacije sa kojom se ekonomije ove godine suočavaju.

“Ona je neminovna, neizbježna. Ne možemo više govoriti o 543 KM kao najnižoj plati zbog inflacije koja je prisutna iz mjeseca u mjesec i povećava se. Svi smo svjedoci da je u aprilu bila 14,1 posto. S tim u vezi, htjeli smo da vidimo sa socijalnim partnerima, Vladom primarno jer ona ima ulogu da izmjeni uredbu na način da bi se plaća usklađivala sa rastom inflacije”, kazao je.

Ističe kako načelno imaju podršku Vlade FBiH, jer je u pitanju egzistencija radnika.

“Riječ je o daljem egzodusu radnika sa ovih prostora, prema Evropi, da ćemo ostati bez radne snage, ako se neko ne urazumi. Teret je na Vladi. Mi vršimo konsultacije. Vlada je ta koja ima mehanizme, mogućnosti, pa i da samoinicijativno vrši izmjene Uredbe”, mišljenja je Bektić.

Smatra da ukoliko Vlada FBiH to ne želi sama uraditi, da pokazuje svoje pravo lice, te budući da je ova godina izborna, svi vrše neke kalkulacije.

“Poslodavci će jedan fening problematizirati. To je razumljivo sa njihove strane, ali je isto tako nekorektno jer njihovi radnici trpe i sigurno nemaju zadovoljnog radnika. Radnici su sada prisiljeni da dolaze na posao dok sebi ne nađu bolju egzistenciju. Ono što se događa jeste osipanje radne snage u BiH”, zaključio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Iz Sindikata su ukoliko je to potrebno, tražili održavanje posebnog kolegija prije nastavka sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća, te da se sjednica održi 9. juna.

Predsjednici Klubova zastupnika u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta potpisali su zajedničku inicijativu sa predstavnicima sindikata krajem prošle godine, čime je najavljeno da je napravljen prvi korak ka usvajanju akta kojim bi se regulirala minimalna plata u Federaciji BiH u iznosu od 1.000 KM.

Nakon toga, Vlada FBiH je početkom ove godine donijela odluku da se najniža plata tokom 2022. godine utvrđuje u neto iznosu od 543 KM. To radnicima u realnom sektoru i dalje nije dovoljno, a tema povećanja minimalne plate na 1.000 KM i dalje ostaje otvorena.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE