Portal 072info

Raspad EU će krenuti od Balkana

Njemački kolumnista i autor Ulrih Ladurner, za radio “Deutsche Well” tvrdi da bi Evropska Unija na Balkan trebala gledati kao na prioritet, te da ovaj region ne smije prepustiti nikome – ni Rusima, ni Turcima, ni Amerikancima.

On je u kolumni za nedjeljnik “Die Zeit” napisao da ako se raspadne Evropska unija, onda će se to dogoditi tamo gdje je ona najkrhkija – na Balkanu, gdje na nju izvana djeluju moćne sile.

“Namjerno sam odabrao jednu tako snažnu sliku, htio sam pažnju javnosti da usmjerim prema Balkanu – zato što imam osjećaj da se u ovom trenutku tamo, iz različitih razloga, nešto sprema. Naravno da sve te zemlje još nisu članice EU, ali moja argumentacija je jasna: to je dio Evrope i mora ostati dio Evrope. I to treba jasno signalizirati”, naveo je Ladurner u intervjuu njemačkom radiju.

Na konstataciju da EU ne postavlja Balkan kao prioritet, autor kaže da je bilo drugih kriza kojim se EU morala baviti.

“Politika je bila u stalnom kriznom modusu. A za rješavanje problema na Balkanu potrebno je usredotočiti se na te probleme i potrebna je izdržljivost, upornost. A u tome EU nije uspjela jer se i sama bori za preživljavanje. Dodatni problem je da su se na Balkanu s vremenom formirale strukture koje se odupiru reformama. I sada je teško ‘razbiti’ te strukture”, ističe on, prenosi Tanjug.

Ladurner je naveo da se treba prisjetiti devedesetih godina prošlog vijeka.

“Balkanski ratovi su okončani zahvaljujući američkim intervencijama i angažmanu Klintonove administracije. Evropljani nisu mrdnuli prstom ni u BiH ni na Kosovu. Ne mogu zamisliti da Donalda Trampa Balkan danas pretjerano zanima”, naveo je on.

Zbog toga EU, kaže, i ima odgovornost da se pobrine oko tog regiona – i to u vlastitom interesu.

“Balkan se ne smije prepustiti drugima. Ni Amerikancima, a ni Rusima”, navodi Ladurner.

nezavisne.com

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box