Rasplakaće vas: Ovo su djeca za koju je i korica hljeba kraljevski tretman

Rasplakaće vas: Ovo su djeca za koju je i korica hljeba kraljevski tretman

slika (17)

Čitav jučerašnji dan svijet je očekivao da se prolomi vijest o rođenju kraljevske bebe. Za 10 i po sati, koliko je trajao porođaj vojvotkinje od Kembridža i još dodatna četiri, koliko je Bakingemskoj palati trebalo da radosnu vijest podijeli sa svijetom, širom svijeta rađala su se djeca čiji prvi plač nisu pratil fanfare. U Siriji, Pakistanu, Avganistanu, i mnogim drugim zemljama na svijet su došli mališani koje neće pratiti srećna zvijezda pod kojom je rođen budući engleski kralj.

v113753-5Pakistan je trenutno dom za 1,6 miliona registrovanih Avganistanaca, najmasovniju izbjegličku populaciju na svijetu, prema podacima Ujedinjenih nacija. Veliki broj njih čine i djeca koja mahom žive u gotovo neljudskim uslovima i svakodnevno se bore sa bolestima i siromaštvom za koje, izgleda, nema lijeka.

Hiljade sirijskih mališana su napustile svoje domove bježeći sa porodicama od strahota građanskog rata koji potresa ovu zemlju. Veliki broj njih smješten je u kampu na graničnom prelazu Bab Al-Salameh, u nadi da će uspjeti da uđu u jedan od izbjegličkih kampova u ovoj zemlji, u blizini sirijskog grada Azaza. Ujedinjene nacije upozoravaju da će rat u Siriji stvoriti generacije nepismene djece koja odrastaju ispunjena bijesom i mržnjom.

Sukobi u Maliju proizveli su skoro 150.000 izbjeglica koje su napustile zemlju i čak oko 230.000 drugih koje su morale da napuste svoje domove. Prema podacima UN, u susjednim zemljama ima oko 144.500 registrovanih izbjeglica iz Malija: 54.100 u Mauritaniji, 50.000 u Nigeriji, 38.800 u Burkini Faso i 1.500 u Alžiru.

v113753-7Nakon eskalacije sukoba između vojske i pobunjenika u Kongu stotine porodica bile su primorane da provedu noć u tranzitnom kampu Bukanga, 376 kilometara jugozapadno od prestonice Ugande, Kampale, gdje se humanitarne organizacije danima bore da postignu osnovne uslove za život.

UN od aprila upozoravaju da će za više od 400.000 sirijskih izbjeglica morati da uskrate donacije u hrani, zbog nedostatka sredstava. Ovo je samo dio restrikcija na koje će UN biti prinuđene zbog opštih finansijskih manjaka usljed kojih bez pomoći može ostati skoro 1,3 miliona izbjeglica iz Sirije.

Ministar za imigracije u Mjanmaru podržao je zakon da se islamskim manjinama u ovoj zemlji zabrani da imaju više od dvoje djece, propis kom se kao oštrom kršenju ljudskih prava usprotivila opozicija, na čelu sa Aung San Su Kijem, kao i Ujedinjene nacije.

Kamp u kom je ova mlada majka dobila svoje četvrto dijete, dom je za oko 350 izbjeglica koje su napustile afričku državu Kamerun nakon što je predsjednika Boziza s vlasti skinula pobunjenička koalicija 24. marta.

Izvor: Žena | Blic.rs

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS