Portal 072info

Rasprave koje svaki sretan par mora imati u vezi

Neke svađe u vezama su neophodne i neizbježne pa čak i poželjne. Svađanje, naime, može dovesti do mira u kući. A o određenim neslaganjima svi parovi, pa i oni najsretniji, trebali bi razgovarati i pronaći rješenje kako veza ne bi krenula nizbrdo.

Problemi u vezi i braku su neizbježni kao i svađe zbog istih.

Ako nikada ne kažete jasno i glasno da se u nečemu ne slažete, ljutnja i zamjeranje se potiskuju te kasnije ispoljavaju u obliku osvetoljubivog ponašanja što može oslabiti vezu, upozorava Susan Heitler, bračna savjetnica iz Denvera. Bez obzira o kakvom konfliktu se radi, partneri bi trebali znati vokalizirati svoje brige i želje te smisliti razuman plan prije nego počnu spavati u odvojenim krevetima.

Slijedećih 5 svađa, odnosno razgovora, svaki bi par trebao imati u vezi:

1. Kako trošite novac

Čak i najsložniji parovi mogu se ne slagati oko toga kako će trošiti svoj teško zarađeni novac.

Ovaj problem često je dublji od same činjenice možete li si nešto priuštiti ili ne. Puno puta riječ je o svađi zbog drugačijeg sustava vrijednosti, objašnjava Heitler. Idući put kada vaš partner želi kupiti nešto, a vi se s time ne slažete (ili obrnuto), vidite bi li se osoba koja se protivi kupovini trebala nečega odreći kako bi partner mogao kupiti željeni artikl.

Ako je odgovor da, isplanirajte budžet kako biste vidjeli što je izvodljivo. Ako biste si tu kupovinu mogli priuštiti, ali vi ili vaš partner se i dalje protivite, vrijeme je za dublji razgovor. Možda jedno od vas misli da je kupovanje određenih artikala nepotrebno bacanje novaca. Razgovorom o tome možete dobiti neku perspektivu i smisliti kako dalje.

2. Koliko često imate seks
Par koji nema seks je ranjivi par, i kada postoji velika asimetrija u vašim željama, to je veliki problem, kaže Heitler. Ignorisanjem problem neće nestati. Morate sjesti i složiti se oko toga koliko često ćete voditi ljubav.

Naravno, vođenje ljubavi nije matematika pa ne možete odrediti tačnu brojku, ali možete poraditi na tome da to bude češće. Ignorisanje ovog problema može dovesti do toga da jedan jedan od partnera započne preljubničku vezu.

3. Kako izražavate ljutnju
Ako je jedna osoba odrasla u obitelji u kojoj je uobičajen obrazac ponašanja bio da se iskali ljutnja, a zatim zaboravi, a druga u obitelji u kojoj su se povišeni glasovi izbjegavali pod svaku cijenu, u toj vezi tenzije će biti neizbježne, objašnjava Heitler te savjetuje parovima da o tome razgovaraju kada su oboje smireni, pokušajte razlučiti zašto ste toliko ljuti i pronađite način kako izraziti te osjećaje bez velike eksplozije.

Ljutnja je znak da morate stati, pa ako je osjetite, uzmite pauzu, kaže Heitler.

4. Koliko veliku uloge vaši roditelji imaju u vašem zajedničkom životu
Izluđuje li vašeg partnera kada vaša majka nazove tokom ručka svake nedjelje? Izbacuje li vas iz takta kada njegovi roditelji dan prije jave da sutra dolaze u posjetu – i da planiraju ostati tri sedmice?

Vrijeme je da postavite neke granice. Možda nemate jednake pojmove o tome što je u redu, a što ne, ali morate razgovarati o tome i poštivati partnerove stavove.

Ključ je u tome da nikada ne kritizirate jedno drugo, kao ni partnerovu porodicu, ističe Heitler.

5. Kako dijelite kućanske poslove
Jedan od razgovora koje svaki par mora obaviti je kako ćete podijeliti kućanske poslove, poput stavljanja rublja u perilicu, pranja suđa i šetanja psa.

Kod mene je dolazio par koji se užasno svađao oko prljavog suđa. On je stalno govorio da će ga oprati, a suđe se samo gomilalo u sudoperu. Njegovu suprugu je to izluđivalo
, kaže bračna savjetnica Susan Heitler.

Razgovarajte o tome tko će kada obavljati pojedine kućanske poslove i držite se rasporeda kako biste u vezi sačuvali sreću i mir.

Podijelite članak