Portal 072info

Rast plata, ali i zaposlenih u BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U BiH se ove i narednih godina očekuje postepena stabilizacija tržišta rada, što bi trebalo da dovede do povećanja neto plata i broja zaposlenih, pokazuje prognoza Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH.

Kako navode, u BiH se uz pretpostavljeni rast BDP-a ove godine očekuje postepeno smanjivanje stope nezaposlenosti, dok se u domenu neto plata očekuje umjeren rast u odnosu na prošlu godinu. Isto tako, i sljedeće godine se očekuje nastavak pozitivnih dešavanja na bh. tržištu rada, prenose Nezvisne.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“U EU se očekuje pad stope nezaposlenosti i povećanje broja zaposlenih, pa bi na taj način obim poslova bh. preduzeća trebalo da bude veći, uz povećan nivo potražnje, a poslovna klima bi trebalo da bude povoljnija”, navode iz DEP-a. Kada su u pitanju prognoze za 2017. i 2018. godinu, iz ove direkcije ističu da bi uvećanje obima investicija, trgovine i industrijske prozivodnje trebalo da ima pozitivan uticaj na kreiranje novih radnih mjesta i povećanje prosječnih neto plata. Tako očekuju da ukupan broj zaposlenih u BiH u 2017. godini bude veći za oko dva odsto, odnosno 2,1 odsto u 2018. godini. Pored toga, pretpostavlja se i da bi prosječna neto plata u BiH mogla biti veća za 1,9 odsto u 2017, te 2,1 odsto u 2018. godini. Ipak, iz DEP-a navode da su osnovni rizici za ostvarenje ovih projekcija prvenstveno nivo potražnje, investicija te obim trgovine u BiH i EU. Pozitivna dešavanja na bh. tržištu rada mogao bi usporiti nezadovoljavajući poslovni ambijent u BiH.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME