Raste broj krađa na Jadranu, lopovi haraju po plažama i apartmanima

Dovoljno je samo malo nepažnje jer lopovi ne biraju ni mjesto, ni vrijeme, pa bilo to i na prepunoj plaži usred bijela dana.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U turističkim središtima na Jadranu sve je veći broj gostiju, a porast bilježe – i oni koji grubo koriste njihovu opuštenost i nepažnju. Zbog učestalih krađa i provala, policija ima za trećinu više posla nego tokom zime! Porast turističkog kriminaliteta bilježe sve jadranske županije. Na meti lopova su plaže, vozila i plovila, apartmani i sobe, a sve češće i bicikli, piše Dnevnik.hr.

Najviše se kradu vrijedne stvari poput novca, nakita i skupocjene tehnike kao što su pametni telefoni i prenosni računari. Dovoljno je samo malo nepažnje jer lopovi ne biraju ni mjesto, ni vrijeme, pa bilo to i na prepunoj plaži usred bijela dana. Broj krađa i provala na Jadranu tokom ljeta naglo raste, a ove se godine bilježi porast od 30 do čak 40 posto – na otvorenom, plažama i ulicama, kao i u zatvorenim prostorima poput soba i šatora.

ČITAJ JOŠ:  MUP ZDK Utakmica BiH - Estonija protekla bez incidenata!

‘Savjetujemo svima da na plaže sa sobom ne nose skupe stvari poput nakita, skupih satova ili skupih tehničkih predmeta’, kaže Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.

Oni se lako zapaze i u velikim turističkim grupama.

‘Tada je puno veća vjerovatnoćada će vam nešto nestati’, kaže Dominica.

‘Dosta pazim na stvari, imam uvijek novac kod sebe u ovom, kako kažete, nahrpniku’, kroz smijeh kaže Maja za Dnevnik Nove TV.

Najviše se krade novac, mobiteli, kamere, fotoaparati, torbice i ruksaci. Ali na meti su sve češće i bicikli, ali i automobili s otvorenim prozorima.

ČITAJ JOŠ:  Kasumović: SDA sistemski ide na mene nakon Forte i Konakovića

‘To onda automatski predstavlja, na određen način, poziv kradljivcima’, kaže Žodan.

‘Mojim prijateljima su lani provalili u automobil, tako da ne ostavljamo ništa vidljivo’, kaže Rika. Mateusu su jednom ukrali mobitel i novac. Korištenje sigurnosne ladice i sefa to će spriječiti prilikom smještaja.

‘Dobijete posebnu karticu i zaključate svoje vrijednosti. To je siguran način’, objašnjava Henry, turista koji je želio govoriti za Dnevnik Nove TV.

‘Dosta su opušteni i ne vode računa o svojim stvarima i onda tu mi njima izlazimo u susret, znamo dosta viditi kako ostavljaju svoje stvari, pa mi to spremimo u naš sef’, kaže djelatnik hostela Ante Nekić.

ČITAJ JOŠ:  Meteorolog Krajinović: Optimističan sam po pitanju snježnog pokrivača

Da bi bilo što manje krađa, a što više reda, jadranski policajci će uskoro dobiti i ispomoć iz unutrašnjosti Hrvatske. Kao i prošlih sezona, ponovno kreće i MUP-ov projekt “Sigurna turistička sezona”, što znači da će na obalu stići i strani policajci. Njih 60-ak iz 13 evropskih zemalja na Jadranu će boraviti tokom jula i augusta.

Dnevnik.hr

GODISNJICA
MARKETING