Raste broj krađa na Jadranu, lopovi haraju po plažama i apartmanima

Raste broj krađa na Jadranu, lopovi haraju po plažama i apartmanima

Dovoljno je samo malo nepažnje jer lopovi ne biraju ni mjesto, ni vrijeme, pa bilo to i na prepunoj plaži usred bijela dana.

U turističkim središtima na Jadranu sve je veći broj gostiju, a porast bilježe – i oni koji grubo koriste njihovu opuštenost i nepažnju. Zbog učestalih krađa i provala, policija ima za trećinu više posla nego tokom zime! Porast turističkog kriminaliteta bilježe sve jadranske županije. Na meti lopova su plaže, vozila i plovila, apartmani i sobe, a sve češće i bicikli, piše Dnevnik.hr.

Najviše se kradu vrijedne stvari poput novca, nakita i skupocjene tehnike kao što su pametni telefoni i prenosni računari. Dovoljno je samo malo nepažnje jer lopovi ne biraju ni mjesto, ni vrijeme, pa bilo to i na prepunoj plaži usred bijela dana. Broj krađa i provala na Jadranu tokom ljeta naglo raste, a ove se godine bilježi porast od 30 do čak 40 posto – na otvorenom, plažama i ulicama, kao i u zatvorenim prostorima poput soba i šatora.

‘Savjetujemo svima da na plaže sa sobom ne nose skupe stvari poput nakita, skupih satova ili skupih tehničkih predmeta’, kaže Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.

Oni se lako zapaze i u velikim turističkim grupama.

‘Tada je puno veća vjerovatnoćada će vam nešto nestati’, kaže Dominica.

‘Dosta pazim na stvari, imam uvijek novac kod sebe u ovom, kako kažete, nahrpniku’, kroz smijeh kaže Maja za Dnevnik Nove TV.

Najviše se krade novac, mobiteli, kamere, fotoaparati, torbice i ruksaci. Ali na meti su sve češće i bicikli, ali i automobili s otvorenim prozorima.

‘To onda automatski predstavlja, na određen način, poziv kradljivcima’, kaže Žodan.

‘Mojim prijateljima su lani provalili u automobil, tako da ne ostavljamo ništa vidljivo’, kaže Rika. Mateusu su jednom ukrali mobitel i novac. Korištenje sigurnosne ladice i sefa to će spriječiti prilikom smještaja.

‘Dobijete posebnu karticu i zaključate svoje vrijednosti. To je siguran način’, objašnjava Henry, turista koji je želio govoriti za Dnevnik Nove TV.

‘Dosta su opušteni i ne vode računa o svojim stvarima i onda tu mi njima izlazimo u susret, znamo dosta viditi kako ostavljaju svoje stvari, pa mi to spremimo u naš sef’, kaže djelatnik hostela Ante Nekić.

Da bi bilo što manje krađa, a što više reda, jadranski policajci će uskoro dobiti i ispomoć iz unutrašnjosti Hrvatske. Kao i prošlih sezona, ponovno kreće i MUP-ov projekt “Sigurna turistička sezona”, što znači da će na obalu stići i strani policajci. Njih 60-ak iz 13 evropskih zemalja na Jadranu će boraviti tokom jula i augusta.

Dnevnik.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE