Raste broj novootkrivenih slučajeva HIV infekcije: “Bolest više nije smrtonosna, nego hronična”

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Svjetski dan borbe protiv HIV-a i AIDS-a obilježava se svake godine 1. decembra i to je prilika da ljudi širom svijeta pruže podršku oboljelima te se ujedine u borbi protiv ovog globalnog javnozdravstvenog problema.

Međunarodni simbol svjesnosti i podrške oboljelima je crvena vrpca, a njeno isticanje je jedan od načina pokazivanja solidarnosti i podrške oboljelima i spomen na umrle. Tema ovogodišnjeg dana borbe protiv HIV/AIDS-a je “Izjednačiti” (engl. Equalize).

Direktor Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) Federacije BiH Siniša Skočibušić kazao je kako današnjim okupljanjem u Mostaru žele podići svijest da je ovo jedan od problema koji postoji svugdje u svijetu pa tako i kod nas.

ČITAJ JOŠ:  Hrvatsko-njemačka studija: Koronu, poput HIV-a, može suzbiti koktel lijekova

– U FBiH se bilježi porast broja novootkrivenih slučajeva HIV infekcije, s najvećim registriranim brojem u 2022. godini. U ovoj godini, u FBiH registrirano je 37 osoba kod kojih je dijagnosticirana HIV infekcija. To je jedan značajan porast s obzirom na to da smo lani imali 23 novoinficirane osobe – ustvrdio je Skočibušić.

Iznio je i podatak da su tri oboljele osobe preminule u 2022. godini od posljedica bolesti.

– Ova bolest nije više smrtonosna, nego hronična bolest. Ukoliko se osobe uključe na vrijeme na liječenje postoji dobra mogućnost da će doživjeti normalan životni vijek – naglasio je ravnatelj Zavoda.

Infektolog u Klinici za infektivne bolesti u SKB Mostar Jurica Arapović kazao je kako se radi o “danu solidarnosti”, gdje na neki način, svi skupa, obilježavaju ovaj dan kako bi se solidarizirali s HIV bolesnicima i prema AIDS-u.

ČITAJ JOŠ:  Sve više oglasa za rad na luksuznim brodovima: Šta kažu oni koji su pokušali

– Težnja je da svaki dan, 365 dana živimo kao ovaj dan, da ublažimo stigmu koja postoji. Prema tome, daleko je najvažnije da se znanjem borimo protiv stigme, što je i krilatica ovoga događaja, ove godine u Mostaru – dodao je.

Po njegovim riječima, na globalnom planu od AIDS-u je više osoba umrlo u zadnjih 30 godina nego što ih trenutno postoji.

– Radi se o jednoj općoj pandemiji HIV-a koja traje već tridesetak godina. Cilj je u borbi protiv AIDS-a pacijente potaknuti na besplatno, povjerljivo i ne prisilno testiranje. Mi samo adekvatnim testiranjem možemo spriječiti najzadnju fazu bolesti koja nosi najveći postotak smrtnosti u HIV infekcijama – pojasnio je Arapović.

ČITAJ JOŠ:  Sattler kao Galileo ohrabruje građane BiH da ima nade za EU: Ipak se pokreće

Ponovio je i kako je cilj bolest otkriti u ranoj fazi kako bi se dala efikasna terapija.

Za kraj je napomenuo kako od HIV-a uglavnom obolijevaju homoseksualci, biseksualci, ovisnici, seksualni radnici.

GODISNJICA
MARKETING