Portal 072info

Raste zabrinutost: U BiH ulazi sve više maloljetnih migranata bez pratnje

Screenshot 1 1714
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U julu i augustu u TK-u je, prema podacima MUP-a, registrovano više od 5.000 migranata. Svi su usmjereni i prebačeni za Sarajevo i Bihać. Veliki broj je maloljetnika bez pratnje, kao i porodica sa djecom. Centar Duje, nezvanično, bit će mjesto gdje će maloljetnici bez pratnje biti prihvaćeni.


U parku ispred BKC-a Tuzla jučer ujutru zatičemo grupu od 20 migranata, pretežno iz Pakistana. Prije tri dana ušli su u BiH, na području Sapne. U ovoj grupi ima i nekoliko maloljetnika, među njima i Hamza.
“Iz Pakistana sam krenuo prije dva mjeseca. U mojoj zemlji ima mnogo problema, nemiri su i nema posla. Želja mi je da idem u Francusku ili Njemačku i uz Božiju pomoć ću i otići”, govori nam Mohamed Hamza.
Gladni i iscrpljeni stigli su u Tuzlu, odakle će biti prebačeni za Sarajevo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Često pominjana lokacija za kamp, kasarna na Ljubačama, na deset godina je u vlasništvu sina bivšeg načelnika Živinica Hasana Muratovića, Muje, koji uzgaja jelene lopatare


“Želim otići u Španiju, Italiju ili Francusku, bilo gdje. U BiH je uredu za sada, mada ovdje u Tuzli nema ni kampa niti bilo kakvih uslova. Ali, uskoro idemo za Sarajevo”, priča Sharvaz Shani.
U Tuzlanski kanton je za dva mjeseca ušlo 5.200 migranata, većina ih je odmah prebačena za Sarajevo, kako bi bili registrovani. Nevladine organizacije zabrinjavaju veliki broj maloljetnika bez pratnje i porodica sa djecom.
“Samo u augustu imali smo na evidencijama, koje radi naš mobilni tim, 78 maloljetnika bez pratnje, a pored toga i 18 porodica sa tridesetak djece”, otkriva za O kanal Sahiba Srna iz Udruženja Zemlja djece Tuzla.
Djeca bez pratnje budu privremeno smještena u neku od sigurnih kuća u Tuzli, a uskoro bi trebao biti otvoren i centar za ova lica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME


“Otvaranje takvog centra u Dujama bi svakako poboljšalo situaciju u smislu da imamo smještajni resurs gdje socijalni radnik koji je imenovani staratelj može otpratiti i smjestiti dijete”, dodaje Srna.
U MUP-u TK-a evidentirano je i nekoliko sigurnosnih situacija u kojima su učestvovali migranti.
“U julu je registrovano 30 sigurnosno interesantnih slučajeva u kojima su učestvovali migranti. Kantonalnom tužilaštvu upućena su tri izvještaja koja obuhvataju pet krivičnih djela i to razbojništvo, razbojničku krađu, tešku krađu i dva nanošenja teških tjelesnih povreda”, nabraja Amra Kapidžić, portparolka MUP-a.
Ovaj kanton nema nijedan migrantski centar.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oslobođenje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Cijeli svijet gleda na Lezbos, a o 12.000 migranata u Bihaću svi šute

072info.com

AKCIJA SIPA-e U ZENICI: Presreli dva automobila, pronađeno 8 migranta (FOTO)

072info.com

Na području Zeničko-dobojskog kantona dvije osobe uhapšene zbog krijumčarenja migranata

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)