Rastu cijene goriva, namirnica i drugih proizvoda… A gdje je Fadil Novalić?

DC400439 5C96 44AE BDF9 FA7DFF3C81E4
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U okviru sata rezervisanog za poslanička pitanja, poslanik SDP-a Albin Muslić je, referirajući se na trenutnu krizu i rast cijena goriva, namirnica i drugih proizvoda, upitao zašto na sjednicu nije došao federalni premijer Fadil Novalić. 

– Zašto se danas, kad imamo vanredno stanje u FBiH, poskupljenje goriva i namirnica, ne nalazi premijer FBiH? Moje pitanje glasi: Koje mjere ekonomske politike je Vlada FBiH poduzela kako bi se smanjio pritisak na građane uzrokovan poskupljenjem goriva, a što se posljedično reflektira na sve druge proizvode i usluge. U protekla četiri dana maloprodajna cijena dizela u FBiH je u prosjeku skuplja za 70 feninga po litri. Informiraću da već danas ulazna cijena litre dizela dolazi do iznosa od 1,1 euro. Na taj iznos dolaze akcize, putarina i PDV i marža distributera. Ako uzmemo u obzir ove činjenice, ovaj rapidni rast cijena dovest će posljedično do brojnih poskupljenja drugih proizvoda što ugrožava živote građana. Vlada mora poduzeti aktivne mjere ekonomske politike da se ovaj udar na građane i privredu obustavi, upozorio je Muslić. 

Njegov stranački kolega Nijaz Helez uputio je pitanje Vladi FBiH da li je tačna informacija da će se na narednoj sjednici Vlade razmatrati stečaj u preduzeću Binas iz Bugojna te je upitao šta će desiti sa radnim mjestima ljudi koji rade u tom preduzeću?

Poslanik A-SDA Safer Demirović je, govoreći o aktuelnoj krizi, upitao nadležne da li je ugrožena elektroenergetska stabilnost u FBiH i da li je upitno snabdijevanjem ugljem naših termoelektrana?

Zastupnica Naše stranke Sanela Klarić je zatražila izvještaj o količinama, roku trajanja i porijeklu, kako kaže, onoga što imamo u robnim rezervama.

Oslobođenje

DC400439 5C96 44AE BDF9 FA7DFF3C81E4