Rastu cijene komunalija: Za stan od 60 kvadrata grijanje će biti skuplje za 18 KM

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Nakon poskupljenja struje u RS-u početkom godine, Banjalučane očekuju poskupljenja svih komunalnih usluga: grijanja, vode i odvoza smeća. Ovo je već predložila gradska administracija. Očekuje se da će ove sedmice takva odluka biti potvrđena na vanrednoj sjednici Skupštine grada.

Građani ogorčeni, kažu: “Obećanja su bila da neće poskupjeti ništa od predloženog”, javlja BHRT.

Banjalučani će grijanje za stan od 60 kvadrata plaćati oko 18 KM više. Odvoz smeća, voda i kanalizacija će ubuduće biti skuplji za oko dvije do tri KM mjesečno.

Građani kažu da su negdje i očekivali ovo, nakon što je i struja poskupjela od 1. januara. Međutim, ogorčeni su jer obećanja gradske administracije prošle godine nisu išla u ovom pravcu.

U Gradskoj upravi tvrde da su zahtjevi za poskupljenje bili znatno veći. Kako kažu, dvije trećine negativnog efekta poskupljenja grad će preuzeti na sebe. Ističu da je jedan od razloga i veća cijena struje za komunalna preduzeća od 3 miliona KM.

– Od 58 posto koliko je zahtjev za povećanje grijanja, mi smo prihvatili 19 posto. Za odvoz otpada i kanalizaciju bit će potrebno izdvojiti dvije do tri KM za prosječno domaćinstvo, pojašnjava Bojan Kresojević, gradski menadžer.

U udruženjima potrošača smatraju da je prvo trebalo da se vidi koliko je bilo realno da određena komunalna usluga poskupi. Također, trebalo obratiti pažnju na socijalno najugroženije.

“U svim ostalim gradovima u RS su najavljena poskupljenja komunalnih usluga valjda iz razloga silnih poskupljenja koja nam se dešavaju, da li je sve iz prijeke potrebe, ne znam, ali o svim ovim poskupljenjima tek treba da razmatra Savez za zaštitu potrošača”. kaže Murisa Marić iz Udruženja građana Don,

Veće cijene komunalnih usluga posljednje su u nizu poskupljenja, nedavno je povećana cijena registracije vozila, dok se cijene hrane mijenjaju na dnevnom nivou.