Portal 072info

Rasturala drogu iz bolesničke postelje

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Nakon nekoliko godina istrage koju je austrijska policija sprovela u saradnji s EUROPOL-om, razbijen je međunarodni lanac koji se već dugo bavio švercom narkotika.

Policija u Beču je u više pretresa pronašla nekoliko komada naoružanja, uključujući i pištolj. Ipak, najvrednije što je pronašla svakako je skoro 100 kilograma kanabisa, čija je ulična vrijednost negdje oko milion evra.

Austrijska policija je samo u Beču uhapsila nekoliko osumnjičenih za šverc narkotika, među kojima je i žena invalid, koja je navodno rasturala drogu iz bolesničke postelje, s obzirom na to da je bila nepokretna. Ovo je izazvalo šok i nevjericu u javnosti.

I dok policija kaže da je riječ o međunarodnom lancu, mediji prenose da je grupa djelovala u Španiji i Francuskoj, te da je pod prismotrom policije još od prošle godine.

Zapravo, još u novembru prošle godine policija je uhapsila devet osumnjičenih za krijumčarenje narkotika, koji su dobili i zatvorske kazne. Prilikom njihovog hapšenja policija je pronašla i 47 kilograma kanabisa.

Međutim, detektiv Gerhard Vinkler na pres-konferenciji je izjavio da se ovaj međunarodni lanac u međuvremenu uspio pregrupisati i reorganizovati, tako da su nesmetano nastavili sa svojim aktivnostima. Kanabis, koji je pronađen tokom posljednjih pretresa, uglavnom je dolazio iz Maroka preko Španije, odakle su ga distribuisali širom Evrope.

Kada je, konkretno, riječ o austrijskom ogranku ove bande, oni su uglavnom “rasturali” hašiš i marihuanu, koja je u Austriju dolazila preko Holandije.

Policija u Austriji vrši pretrese još od septembra, i ova zapljena je najveća kada je riječ o kanabisu ove godine. Pored narkotika, osumnjičeni su kod sebe posjedovali i oružje, koje je takođe oduzeto tokom akcije.

Međutim, ono što je izazvalo najviše pažnje, kako policije tako i austrijske javnosti, svakako je činjenica da je jedna od osumnjičenih bila invalid, prikovana za krevet.

Prema riječima detektiva zaduženih za slučaj, riječ je o ženi u pedesetim godinama, koja je živjela u Veringu, a koja je bila vezana za krevet. Navodno, neki kažu da je bila bolesna, dok drugi kažu da je bila preteška da ustane iz kreveta.

Iz policije kažu da je drogu prodavala bukvalno iz kreveta. Kada bi joj došle mušterije, ona bi im dala šifru svojih ulaznih vrata, a oni bi ulazili i sami se posluživali.

Kanabis je navodno držala u frižideru, pored svojih lijekova. Kako prenose austrijski mediji, novac koji je dobijala od pretprodaje droge trošila je na medicinsku njegu koja joj je bila neophodna.

Vođa ovog austrijskog ogranka međunarodnog lanca je 49-godišnjak, kojeg detektiv opisuje kao “zamjenika generalnog direktora” za Austriju, koji je naslijedio pravog vođu koji je uhapšen u novembru prošle godine. On je bio pod nadzorom policije već duže vremena.

Pored njega, uhapšena su još četiri dilera, među kojima je bila i 32-godišnja žena.

Kanabis je uglavnom bio smješten u jednom stanu u Zonenvegu, a osumnjičeni se, zasad, brane ćutanjem i odbijaju bilo kakvu saradnju sa policijom.

Iz policije su poručili da nastavljaju istragu, a poseban naglasak istrage biće na oružju koje su pronašli, jer tek treba utvrditi zašto je dilerima bilo potrebno naoružanje.

Podijelite članak