Portal 072info

Ratko Mladić u Hagu izrekao posljednju želju: Sahranite me pored kćerke…

Kada umre, Ratko Mladić (73), koji u pritvoru Haškog tribunala čeka presudu po optužnici za ratne zločine i genocid u Srebrenici, želi da bude sahranjen pored svoje kćerke Ane, koja je pod nerazjašnjenim okolnostima preminula 24. marta 1994, saznaje „Alo!”.

Ovo je za “Alo!” juče potvrdio i Mladićev sin Darko, koji je izjavio da je želja njegovog oca, koji se bori za život, da se pokopa pored kćerke.

– On nerado priča sa nama o tome. Uvijek nastoji da bude pozitivan. Ali kada je Ana nastradala, on je odmah rekao: „Ja ću biti pored nje” – kratko je rekao Mladićev sin.

Darko Mladić je za “Alo!” izjavio i da će od Haškog tribunala zatražiti da njegovog oca zbog lošeg zdravstvenog stanja prebace na liječenje van zatvora u Sheveningenu.

Mladićev advokat Branko Lukić je, Što se tiče Mladićevog zdravstvenog stanja, rekao:

– Nemamo sve medicinske podatke o Mladićevom zdravstvenom stanju i tražimo da se saopšti kakvu terapiju prima, ali haška procedura za to je složena.

Darko Mladić dodaje da je njegov otac jedva izdržao suđenje.

– On nije ni bio sposoban da prati proces. Dešavalo se ponekad da se zbog dva moždana udara isključi i ne sluša suđenje. Advokatu je na papirić poluparalizovanom rukom pisao odgovor, a za to vrijeme sudija bi već pročitao drugih 16 pitanja. Teško je ustajao, nije mogao da jede, a brijao se nekako lijevom rukom – otkriva sin haškog optuženika.

Podijelite članak