Portal 072info

Ratna reporteka CNN-a poručila: Srebrenica je definirala našu generaciju

7 49
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U ekskluzivnom intervjuu za N1 ratna reporterka CNN-a Krisijana Amanpur (Christiane Amanpour) iznijela je mišljenje o genocidu i onome što je danas na sceni.

– Negiranje i glorifikacija genocida posljednja je faza izvršenja ovog zločina, najstravičnijeg nakon holokausta. Negatori genocida, oni najglasniji, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srbijanska premijerka Ana Brnabić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, kao politički lideri, i dalje ne uspijevaju ujediniti decenijama razjedinjene zajednice na Balkanu. Srebrenica je za svijet definirajući moment koji nas je trebao naučiti štošta o kolektivnoj sigurnosti i moralu”, izjavila je za “N1 ratna reporterka CNN-a Christiane Amanpour.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Kako je rekla, potpuna politička stabilnost i pravda nisu dosegli svoj nivo, ali u pojedinim segmentima jesu. Posebno kada su u pitanju oni koji su planirali i izvršili ovaj teror, izvedeni su pred pravdu u Haagu. I zadovoljna sam zbog toga, ne na ličnom nivou, nego na nivou ljudskih prava i pojedinačne i kolektivne odgovornosti. – Samo smo govorili istinu. I time smo i mi postali sudionici u cijeloj ovoj priči. Mi smo bili svjedoci i to je, smatram, bilo vitalno. “Nikada više” se ponovo događalo u ’90-ima, na Balkanu, u Evropi, u zemlji koja je samo deceniju ranije bila domaćin zimskih olimpijskih igara. Ono što se dogodilo u Sarajevu, drugim gradovima i selima, pa naposljetku u Srebrenici, odredilo je našu generaciju i način na koji posmatramo kolektivnu sigurnost i moral, dodala je CNN-ova ratna reporterka.

Podijelite članak
  • 5
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Mladi povratnici na izborima u Srebrenici i Bratuncu: Da opet biramo, opet bismo se vratili

072info.com

Nurkić o četničkom orgijanju u Srebrenici: Ne osuditi ovakve postupke mogu samo nakaze

072info.com

Četničke pjesme u Srebrenici, stanovnici u strahu

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6