RATNI TURIZAM: Izraelci uz kokice gledaju bombardiranje Gaze iz prvih redova ‘kina’ (VIDEO)

RATNI TURIZAM: Izraelci uz kokice gledaju bombardiranje Gaze iz prvih redova ‘kina’ (VIDEO)

Danski novinar Allan Sorensen je prije desetak dana objavio na Twitteru fotografiju koja prikazuje Izraelce koji s brda gledaju bombardovanje Gaze.

TWEET

Fotografija je brzo postala viralna sa više od 12.000 retweetova, a svijet je bio zgrožen ovakvom bezosjećajnošću.

Sam Sorensen je, međutim, bio iznenađen. On je za New York Times rekao da ovo nije “ništa novo”. Slične scene su se već viđale, a novinari su o njima izvještavali, tokom izraelske operacije protiv Pojasa Gaze u 2009. godini.

On je rekao da je također prisustvovao radovanju Palestinaca kada bi bio objavljen izvještaj da je ubijen neki Izraelac.

“Ovakve stvari u ratu nisu ništa novo. Civili i vojnici na obje strane prolaze kroz proces dehumanizacije neprijatelja”, rekao je Sorensen.
Iako su neke osobe optužile Sorensena da je fotografija lažna, slične scene su zabilježili i njegove kolege novinari. Evo kako je to zabilježio jedan drugi danski novinar, Nikolaj Krak:

“Brdo je pretvoreno u nešto što se jedino može opisati kao prvi red ratnog kina. Pruža direktan pogled na gusto naseljeni Pojas Gaze, a ljudi su dovukli stolice, pa čak i kauče kako bi gledali. Nekoliko ih je donijelo i kokice, dok drugi puše nargile i smiju se”, priča on.

Kada bombe pogode metu, brdom se prolome uzvici, a nakon toga slijedi i aplauz.

Radiosarajevo.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE