‘Ratno stanje’ u dijelu Pekinga zbog novog žarišta, opet buknulo na pijaci!

Dio Pekinga praktično je u ratnom stanju zbog virusa korona, a glavni grad Kine zabranio je turizam i sportske događaje nakon nove pojave žarišta virusa na velikoj pijaci Ksinfadi.

Od testiranih 517 ljudi, ispostavilo se da je pozitivno na virus njih 45 na pijaci Ksinfadi u jugozapadnom kvartu Fengtai, rekli su lokalni zvaničnici.

Zvaničnici navode da zaraženi ne pokazuju simptome, ali je 12 okolnih naselja, nedaleko od pijace, koja se smatra najvećom veleprodajnom poljoprivrednom pijacom u Aziji, blokirano i postavljene su straže koje su na dužnosti 24 časa.

Cijela pijaca Ksinfadi zatvorena je jutros od 3.00 časa nakon što se ispostavilo da su dva muškarca koja su radila u mesnoj industriji zaraženi virusom korona.

Svi ulazi u pijace danas su zatvoreni i na svim mjestima postavljena je straža.

Vlasti Pekinga ranije su blokirale trgovinu govedinom i ovčetinom na pijaci, a zatvorene su i sve druge veleprodajne pijace i tržnice u gradu.

“U skladu sa principom stavljanja bezbjednosti masa i zdravlja na prvo mjesto usvojili smo mjere blokade za pijacu Ksinfadi i okolna naselja”, rekao je lokalni zvaničnik Ču Džunvei.

U međuvremenu raste bojazan od mogućeg drugog talasa pandemije u kojoj je do sada u svijetu zaraženo više od 7,66 miliona ljudi, dok je umrlo više od 420.000.

Ovo pokazuje da se i u zemljama koje su uspjele da suzbiju širenje virusa javljaju nova žarišta.