Ražanj spreman, a zec u šumi: FBiH već planirala potrošnju novca od MMF-a

Screenshot 1 2277

Iako je naša zemlja daleko od sklapanja novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), vlasti su već u budžete za narednu godinu ukalkulisale ta sredstva, iako ih nismo formalno ni dobili.

Iako još uvijek nije javno dostupno pismo namjere prema MMF-u, gdje će biti navedeno koje reforme planiraju provesti te kako će biti utrošen novac koji trebamo dobiti kroz kreditni aranžman, dostupni podaci iz Prijedloga budžeta FBiH za 2021. godinu pokazuju da su naše vlasti planirale u narednoj godini dobiti gotovo pola od cjelokupnog aranžmana, kaže za Klix.ba ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

“FBiH bi prema tom prijedlogu trebalo pripasti 428 miliona KM od MMF-a, 150 miliona KM od EU kroz makrofinaninsijsku pomoć te oko 63 miliona KM od Svjetske banke”, kazao je.

Ako se analizira strana izdataka, onda ovaj planirani iznos od EU može pokriti izdatke za Fond za stabilizaciju privrede, dodaje, ali ostaje pitanje u šta se planiraju utrošiti sredstva MMF-a.

“U budžetu je navedeno samo da je planirano od ovog novca 200 miliona KM usmjeriti prema kantonima, ali bez jasne namjene kako će se taj novac utrošiti. Vlasti trebaju jasno kazati kako planiraju utrošiti kredit, jer će to vraćati građani ove države u narednim godinama. Ono što posebno zabrinjava jeste da će dodatno biti povećani izdaci za plate i naknade iz Budžeta FBiH za 12,9 miliona KM, što je potpuno neopravdano u godini koja nam dolazi i gdje se jasno vidi da se vlast planira zadužiti više od 1,2 milijarde KM kako bi isplatila sve budžetske izdatke”, zaključio je Hadžić.

Slična situacija u vezi s tretmanom sredstava koja još nisu odoborena je i u drugom entitetu, gdje je ekonomska situacija znatno teža nego u FBiH. Ipak, kao da se najmanje računa vodi o uvjetima koje MMF postavlja kao imperativ prije svega drugoga.

“Zakoni o javnim nabavkama, sukobu interesa, kao i uvođenje reda u potpuno opljačkane javne kompanije su prioritet kreditora i vlast nije na to spremna. Registar imena koji treba biti predat Centralnoj banci BiH je već dogovoren u prošlom pismu namjere, ali on pokazuje enormne sume novca koje imaju određeni funkcioneri, tako da je tu problem”, kazao je ranije za naš portal ekonomista Draško Aćimović.

Klix.ba