RAZBACUJEMO SE ISPRAVNOM HRANOM: Šta znači ‘najbolje upotrijebiti do…’?

Podijelite vijest

Tjestenina, so, kafa ili riža su namirnice koje se mjesecima mogu čuvati u kuhinji i još uvijek su dobre za jelo. Ipak, Evropljani bacaju u smeće tone takve hrane. Zbog čega?

Kako javlja Deutsche Welle, za sve je krivo nekoliko riječi koje potrošači mogu pročitati na proizvodima – “(Najbolje) upotrijebiti do…” (na njemačkom: “Mindestens haltbar bis…”) ili “(Najbolje) upotrijebiti do kraja…“. To su formulacije koje očito toliko zbunjuju potrošače da u smeće bacaju i hranu koja je apsolutno jestiva i kojoj nije prošao rok trajnosti.

Da se to ubuduće više ne bi događalo, njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt je početkom ove sedmice u Bruxellesu zatražio brisanje sporne formulacije s cijelog niza dugotrajnih proizvoda kao što su kafa ili so. Političar Kršćansko-socijalne unije (CSU) iz Bavarske zahtijeva da Evropska komisija provede u praksi tu mjeru do konca 2015.

– Razbacujemo se hranom – izjavio je Schmidt na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica Evropske unije.

– Samo u Njemačkoj se u smeće baci jedanaest miliona tona namirnica – dodao je.

U cijeloj EU godišnje u kantama za smeće završi čak 89 miliona tona hrane, stoji u jednom dokumentu o kojem su raspravljali resorni ministri.

Za Schmidta nema sumnje: jedan od razloga bacanja hrane je činjenica da potrošači jednostavno ne razumiju ono što piše na ambalaži.

Oni misle da je “(Najbolje) upotrijebiti do…” zapravo rok trajnosti nekog proizvoda. U Njemačkoj je to formulacija koja je zakonski propisana već prije 30 godina.

Proizvođači tako navode datum do kojeg će namirnice, pod uvjetom da ih se ne otvori i da ih se ispravno skladišiti, zadržati svoje specifične osobine poput ukusa, mirisa, boje, konzistencije ili izgleda. Ne radi se dakle o roku trajanja neke namirnice, već o jamstvu kvalitete proizvoda.

Evropski povjerenik Tonio Borg tvrdi da samo svaki drugi građanin Evropske unije uopće zna što znače navodi o takvoj, samo preporučenoj trajnosti.

– Moramo pojednostaviti navode datuma i potrošače bolje informirati o tome što oni znače – rekao je Borg na sastanku ministara agrara EU-a.

Nizozemska i Švedska su na razini Unije već pokrenuli inicijativu koja ide i korak dalje.

– Stvarno je potrebno da nešto poduzmemo – tvrdi nizozemska ministrica poljoprivrede Sharon Dijksma.

Između ostalog, planira se ukidanje datuma “(Najbolje) upotrijebiti do…” za proizvode koji su dugog vijeka, npr. kafa, riža ili tjestenina.

– Sve dok su namirnice uredu i sve dok ih se može konzumirati, to bi moralo i jasno stajati na ambalaži – dodao je njemački ministar Schmidt.

Na lako kvarljivim proizvodima poput mesa i ubuduće bi trebala stajati oznaka “(Najbolje) upotrijebiti do…”, ali na drugim proizvodima ne.

Depo.ba/Fena