Razgovori o korištenju vodnih potencijala Zeničko-dobojskog kantona

rsz_88c8acd23703263c3337f366e33481ec_xl

Ministar Bojan Bošnjak sa saradnicima primio je jučer predstavnike IFC-a, Međunarodne finansijske korporacije pri Svjetskoj banci, na čelu sa Dimitrom Dimitrovskim, regionalnim pravnim ekspertom  IFC-a za oblast obnovljivih izvora energije i  Dženanom Malovićem, regionalnim tehničkim ekspertom  IFC-a. Oni su sa ministrom Bošnjakom razgovarali  o mogućim oblicima saradnje na korištenju vodnih potencijala na području Kantona. Osim toga, bilo je riječi i o  aktivnostima na pripremi tendera za dodjelu koncesija za izgradnju malih hidroelektrana  na rijeci Krivaji.

S ciljem definisanja narednih koraka, na sastanku su razmatrana pitanja pravnog okvira, tačnije Zakona o koncesijama Zeničko-dobojskog kantona, zatim analiza dosadašnjih aktivnosti sa osvrtom na stanje u ovoj oblasti u regionu, a razgovarano je i o modalitetima buduće saradnje u ovoj oblasti.

Predstavnici IFC-a prezentovali su modalitete moguće saradnje u oblasti korištenja hidroenergetskog potencijala na području Kantona, a u narednom periodu trebali bi biti definisani konkretni koraci u cilju realizacije određenih projekata, koji su planirani Programom rada  Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u 2013. godini.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE